Devětadvacetiletý forvard je bez angažmá, loni podepsal dvouletý kontrakt ve třetiligovém německém Chemnitzeru, ale v klubu vydržel jen na podzim. „Není to nahodilý proces, vše jsme nastartovali před nějakými čtyřmi měsíci. První postupný cíl je, aby se Martin začlenil do juniorky a vydobyl si ve zbytku podzimu místo v zimní přípravě prvního mužstva," nastínil brněnský kouč Svatopluk Habanec.

Fenin na sobě podle všeho v předchozích týdnech pracoval. „Nedávno jsme spolu mluvili osobně a říkal mi, že to ještě chce zkusit. Jsem na něj zvědavý," uvedl Pešice. „Absolvoval jsem tříměsíční kondiční přípravu pod trenérem Alešem Kaplanem, úspěšně zakončenou testy," potvrdil Fenin.

Autor tří reprezentačních gólů a vicemistr světa do dvaceti let z roku 2007 se v kariéře potýkal s mnoha přehmaty. Měl problémy s alkoholem i depresemi, v Německu vypadl po užití léků z okna. V lednu 2014 jej lanařilo i Znojmo. „Zůstalo ale jen u volání. Jestli se Martin vrátí, je na něm," pokrčil rameny tehdejší znojemský kouč Leoš Kalvoda.

Fenin se má s juniorkou Zbrojovky připravovat do prosince, pak se rozhodne o jeho další budoucnosti. „V naší lize není moc dobrých útočníků, návrat mu přeju. Ve svém věku už může být vyspělý. Ale už to nepůjde tak, že si odtrénuje, co mu řekne trenér. Musí si přidávat, musí pro to udělat něco víc," dodal Pešice.

Martin Fenin (v modrém) během zápasu oslav 70 let Jisky Velké Březno.Zdroj: Rudolf Hoffmann

Martin Fenin

Narozen: 16. dubna 1987 (29 let) v Chebu
Pozice: útočník
Předchozí kluby: Teplice (77 zápasů/15 gólů), Frankfurt (Německo – 90/15), Chotěbuz (Německo – 14/0), Slavia Praha (12/0), Teplice (7/1), Istres (Francie, 3. liga – 8/1), Chemnitzer (Německo, 3. liga – 3/0)
Nejvyšší odhadovaná tržní hodnota podle serveru transfermarkt.de: 136 milionů korun (červen 2009)
Současná odhadovaná tržní hodnota: 2,7 milionu korun