Co se ve středu v Teplicích dělo?
Dopoledne tu byla policie. Poprosila naše zaměstnance, jestli by nemohla mluvit se dvěma našimi hráči. Vyslechla je asi tři čtvrtě hodinky a tím to skončilo, kluci se vrátili na trénink a police odjela. Já tu nebyl, vracel jsem se z Itálie, kde jsem byl s naší reprezentací.

V médiích proběhla jména Vůch, Jablonský, Kodeš…
Nebudu už říkat žádná jména, byli jsme o to požádáni policí.

Jak se vlastně policie k tomu případu vyjádřila, co vám řekla?
Nemáme žádné informace, ani se po nich nepídíme. Prostě přijela police, zeptala se na něco našich hráčů a odjela. Policie u nás nebyla poprvé, nedávno tu například byla kvůli míčům, které nám propíchala na soustředění v Modré majitelka soukromého pozemku.

Na klub ta informace ale působí negativně…
Já nemám rád tahle zveličování. Je to mediálně nafouknuté. V našem případě je to otázka jednotlivců, klub s tím nic nemůže dělat. To máte, jako když zaměstnanec Škodovky udělá nějaký průšvih, například když ukradne na pracovišti nějaké součástky ve vlastní prospěch… Je to snad věc celé fabriky? Budou zatýkat vedení fabriky kvůli tomu, že jeden zaměstnanec je lump?

Klub je zkrátka naprosto bezbranný vůči pochybení jednotlivců.
Přesně tak. Ještě se nic nestalo, není žádné obvinění, hráči byli vyslýchaní jako svědci. Přijde mi, že média rozjíždí nějakou kampaň a vše příliš nafukuje. My se tu soustředíme na nedělní zápas s Jabloncem a vůbec nic tu neřešíme.

Ve středu večer jste do médií prohlásil, že jste rád, když police zahájila vyšetřování ovlivňování zápasů kvůli sázkám.
Ano, vítám to, je to za pět minut dvanáct. Sázení na zápasy je lákavé. Já říkám, že je to mor fotbalu. Dnes se dá sázet i sázky na krajský přebor, na zápasy dětí. Pokud s tím politici nic neudělají, tak se nikdo nemůže divit. Na nižší fotbalové soutěže by se zkrátka nemělo dát sázet. Pro mnoho lidí je to příliš lákavé!

I samotný fotbal se tomuto může těžko bránit…
Nejde se tomu bránit. Hráči, kteří jsou našimi zaměstnanci, mají ve svých smlouvách, že na zápasy sázet nesmějí. Pochybení jednotlivců je ale možné. Nemá to co dělat s etickým kodexem AGC, jak jsem se někde dočetl. Každý fotbalista si je sám zodpovědný za to, co udělá. Jak jsem řekl, když zaměstnanec Škodovky udělá průšvih, taky kvůli tomu nezavřou fabriku. Až bude v klubu nějaký organizovaný zločin, tak je na místě dělat aféru. Teď ale není důvod. Počkáme si, jak vše dopadne, pak k tomu zaujmeme stanovisko.

Co se stane, když budou vaši hráči obvinění?
V korupční aféře před deseti lety jsme byli také jako první zmínění a pak se ukázalo, že to je jinak. Počkejme si proto na to, jak se to celé vyvine. Zatím byli naši hráči pouze vyslýcháni, nejsou obvinění. V celé kauze figurují pouze jako svědci. Každopádně je ale dobře, že se o to police zajímá. Je to hlavně problém nižších soutěží, podle mě jde o organizované gangy, které se snaží ovlivňovat hráče nebo rozhodčí všemi různými způsoby. Ať padne, komu padne, je potřeba to vyřešit!

Setkal jste se s do této doby s něčím podobným ve vašem klubu?
Ne, nesetkal.

Ale ve fotbalovém zákulisí se o sázení mluví, že?
Ano, to ví všichni. Řeší se to v Itálii, Německu, je to ve všech sportech. I na Uefě byla zřízená protikorupční police.