Pod názvem „Fotbal, fandění a film na Baníčku“ se tady odehraje nejprve přátelský zápas mezi výběrem fotbalových osobností Teplicka a celkem FC Roma z Děčína. Po něm bude následovat projekce celovečerního dokumentu s názvem FC Roma, který vloni natočila režisérská dvojice Tomáš Bojar - Rozálie Kohoutová.

„Zaujal mně příběh mužstva, které je složené z romských fotbalistů a právě proto s ním skoro nikdo nechce hrát. Pak jsem viděla upoutávku na dokument, a protože mám v hlavě projekt letního kina u nás v Proboštově, napadlo mi, že právě tohle by mohl být takový první počin. Probrala jsem to s kamarádem, který je blázen do fotbalu a ten přišel s tím, že by se to dalo spojit se zápasem,“ přibližuje organizátorka Jitka Mouchová.

Zatímco s vedením proboštovských fotbalistů se dohoda o uspořádání zápasu vytrácela do ztracena, v Modlanech našla dvojice nadšenců velké pochopení.

PROPAGACE FOTBALU

„Je to výborná myšlenka, myslím, že to bude dobrá propagace fotbalu a jsem rád, že se akce uskuteční právě u nás,“ říká Martin Hrdlička. Předseda Baníku je zároveň předsedou Krajského fotbalového svazu a nad celým zápasem převzal záštitu a pomohl i s oslovením některých fotbalových osobností.

„V Modlanech už jsme hráli a nemáme na to příliš dobré vzpomínky. Domácí nás tehdy roznesli 14:0, v podstatě nás nepustili za půlku,“ usmívá se trenér týmu FC Roma. Jeho jméno je hodně fotbalové, jmenuje se totiž Pavel Horváth.

Tentokrát ale jeho svěřenci nenastoupí proti áčku Baníku, ale střetnou se s výběrem, ve kterém nebudou chybět ani hráči, kteří ještě nedávno rozdávali radost na ligových trávnících. „To bude pro nás další cenná zkušenost. Hráli jsme v Karlových Varech proti týmu, který v roce 1996 hrál finále mistrovství Evropy. Nastoupit proti borcům jako je Karel Poborský nebo Pavel Kuka, to byl pro kluky fantastický zážitek,“ dodává Horváth.

Velký rozhovor s režiséry dokumentu FC Roma si můžete přečíst v Týdeníku Směr, který je právě v prodeji!

Krupka (v zeleném) - Srbice
Kam o víkendu na fotbal?