V zimní přestávce sezony 1968/1969 tragicky zahynul Oldřich Špaňhel, sekretář Sklo Unionu Teplice, jak se tehdy oddíl ze Stínadel jmenoval. Hráči uctili jeho památku při prvním domácím jarním prvoligovém utkání.

Tomáš Kameník, syn někdejšího gólmana „žlutomodrých" Václava, platil za velmi talentovaného brankáře. V dorosteneckém věku dostal šanci chytat za áčko několik přípravných duelů. Nezklamal. Napodobit svého tatínka mu ale nedovolila zákeřná nemoc. Na jeho počest se každé léto koná na Stínadlech fotbalový turnaj. Letos se uskuteční už po dvacáté šesté.

Asi největší tragédií ale byl pro Teplice odchod Vlastislava Marečka, trenéra, který do lázeňského města přišel před sezonou 2004/2005 ze Zlína. Podprůměrný moravský celek vytáhl v tabulce do nečekaných výšin, ve hře byly dokonce i evropské poháry. Není proto divu, že se na severu Čech o Marečka zajímali.

Zdroj: Youtube

Vlasta byl tehdy po vítězném boji nad rakovinou. Měl nakázáno šetřit se, věděl, že ještě nemá vyhráno, že se nemoc může kdykoliv vrátit. Přesto na nabídku Teplic kývl.

Pod jeho vedením „žlutomodří" obsadili nejprve třetí příčku, rok poté skončili čtvrtí. Památná je bitva s Epanyolem Barcelona v rámci 1. kola poháru UEFA.

Mareček sázel na propracovanou defenzivu, což mu mnozí fanoušci měli za zlé. Teplice tehdy byly remízovým králem, právě remízy je připravily o ještě lepší umístění.

Na podzim 2006 u Vlasty podruhé propuká těžká nemoc. Podzim ještě trenér, který všechna utkání nesmírně prožíval, doslova s vypětím všech sil dokončí, na začátku ledna příštího roku ale na mimořádné tiskové konferenci oznamuje, že si od fotbalu musí dát pauzu. Místa hlavního trenéra se ujímá Marečkův asistent Jiří Bartl, „sklářům" se ale příliš nedaří, prožívají pouze průměrnou sezonu. Populární píseň „Vysoký jalovec", kterou Mareček v teplické kabině zavedl po vyhraných duelech, nepějí příliš často.

František Hrdlička a Vlastislav Mareček (2006)Vlastislav podstupuje několik chemoterapií. Zpočátku se zdá, že je léčba úspěšná. Mareček dokonce pracuje pro reprezentační jednadvacítku jako Škorpilův asistent, dokonce i v nemocnici se naplno věnuje taktickým přípravám a rozborům. Spolupracuje také s Teplicemi, na dálku drží svým bývalým svěřencům práce.

V létě mu ale docházejí síly a 2. září umírá v pražské nemocnici na Karlově náměstí, kde se léčí. Shodou okolností se tak stává v den zápasu Teplic v Brně. Utkání se tehdy pochopitelně odložilo, stejně jako byl odložen duel „sklářů" s Českými Budějovicemi při úmrtí Františka Hrdličky.

Tepličtí poté prožili výbornou sezonu, pod vedením trenéra Petra Rady měli slušně našlápnuto k ligovému titulu. Závěr soutěže ale nezvládli, výsledkem bylo až páté místo a velké zklamání v obci příznivců. Pro Vlastislava Marečka nedokázali hráči vybojovat umístění, které by si tento výborný trenér a ještě lepší člověk zasloužil.