Kapela UDG vznikla v roce 1998 v Ústí, její členové zde ovšem již nežijí. Jen se vždy vrací hrát před Vánocemi, nyní však Ústí čekají během tří týdnů dvě show této úspěšné pop rockové kapely. A na stejném místě!

V letním kině jsou v sobotu navečer na 2. Miladafestu, 9. června večer je uvidí Pivovarské slavnosti Zlatopramen 11 a stejný den pobaví duchcovské Casanovovské slavnosti. Na sever se pak vrátí ještě 30. června na Městské slavnosti v České Lípě. O novinkách mluvil bubeník, kapelník, showman i autora textů UDG Tomáš „Jugi" Staněk.

Vaše poslední CD „Autoportrét" je z roku 2009. Vyjde už nové?
Ano, máme nahrané nástroje, začínáme zpívat a já dokončuju texty k písním. Deska vyjde v září.

Už pro ni máte název?
To přijde až když dodělám texty. Až všechny písničky budou mít názvy, začneme hledat společný jmenovatel. Až pak desku pojmenujeme to děláme vždycky nakonec.

Myslíte si, že je hodně důležité vymyslet dobrý název pro album? Podobně důležité jako dát vhodné jméno dítěti, aby z toho nemělo trauma na celý život?
Určitě. Je důležitý, aby název byl jasný, výstižný, aby trošku ukázal na aktuální stav a dění v kapele, vystihl atmosféru a naznačil, kam se deska posunula stylově, hudebně. Myslím si, že je hodně důležitý a některé názvy desek se nám už dost povedly- aniž bych se chtěl chlubit. Tedy Buď a nebe a taky Autoportrét. Doufám, že v tradici takových dobrých názvů budeme pokračovat.

Budete teď třikrát na severu Čech, dvakrát dokonce v jeden den. Je to poklus?
To každopádně. Právě prožíváme dva nejnabitější měsíce v roce. Hrajeme majálesy, koncerty i slavnosti, v červnu máme koncertní rekord osmnáct hraní. Dělá to čtyři až pět vystoupení za víkend.

Který z vašich posledních klipů je tak zdařilý, že vás „mrzí", že není na vašem živém a klipovém DVD „UDG: Circus Live 2010"?
Já mám zato, že tam jsou všechny naše klipy. Od té doby žádný nový nemáme.

Co říkáte na to, co se děje okolo Miladafestu? Že Ústí donutilo pořadatele citelně zúžit program, když zakázalo aby kapely hrály na festivalu v centru Ústí ještě po 22. hodině.
To je logický důsledek toho, že se pořadatelé rozhodli přesunout Miladafest z ústeckého letiště na Úžíně do Letního kina v Ústí, kde byla akce loni.

Kdysi jste dělali Festiválek místo válek v Ústí. Už žádný neděláte, nechcete prodělávat?
To ne, ale nemáme na to čas.

Je dlouho složení UDG stabilní?
Letos to už jsou dva roky. A žádné změny nechytáme

Pro show v cirkuse na DVD Circus Live jste si půjčili z ČT kostýmy ze seriálu Cirkus Humberto. Vrátíte se někdy do nich?
Teď jsme udělali trošku „upgrade našeho stylingu", ale spíš civilní. A na podzim si chceme nechat ušit kostýmy, které budou souviset s deskou, s jejím názvem a designem. Jak je tedy vidět, ten název je pro nás důležitý.