S těmi ji čeká turné, před Vojtkem a spol. poprvé zahrají v úterý 19. května v Karlových Varech. Teplickou Lázeňskou pobaví (bez Kabátů) 30. května

Teplice „Nová deska Kabátu je pěkná," dozvídám se v rozhovoru s Petrem Samkem, kapelníkem i kytaristou Blue Rocket, i se zpěvákem Márou. Jsou plní dojmů, právě se vrátili z Prahy, kde dolaďovali spolupráci s Kabáty k brzo startujícímu turné napříč Českem. „Jedeme celou šňůru, jen na festivalu v Piešťanech asi hrát nebudeme," soudí Marek „Mára" Lepší.

Hned 45 minut

Co vás na turné čeká?
Mára: Máme vymezený čas 45 minut, jedeme s těmi nejlepšími pocity. Když mi bylo 13 nebo 14 a začínal jsem hrát na kytaru, zvonil jsem u Tomáše Krulicha (Kabát, hudba, kytara) ještě v Duchcově, aby mi řekl, jak se na to hraje. A teď s ním budu stát na stejným pódiu. To je hezký, určitě je to splněný sen. A ve stejný chvíli, kdy jsem zvonil u Tomáše, Petr Samek, který je stejně starej jako já, zazvonil u Oty Váni (Kabát, hudba, kytara) v Teplicích. Měli vydanou první desku a točili druhou Děvky ty to znaj´.

Co pro vás jako pro kapelu znamená, že jedete s Kabáty?
Každá kapela má nějaký mety, kterých by chtěla dosáhnout. Tohle je jedna z našich met. I my bychom jednou chtěli jet vlastní turné a dát šanci mladší předkapele…

Podařilo se to teď proto, že Kabáti jsou vaši kamarádi?
Tam už to funguje delší dobu, už před šesti lety jsme měli šanci před nimi hrát, ale nakonec to nevyšlo. Ale loni v prosinci, když měl Milan Špalek (baskytara, texty, kapelník Kabátu) narozeniny, jsme dali řeč a dohodli se.

Které písničky zahrajete?
Kluci postavili playlist za pomoci fanoušků. Rozhodně se můžou lidi těšit, že zahrajeme tři kousky z naší připravované desky, písničky „Ber si", to je náš nový videoklip, „Vařím si čaj" a „Dieta". Teď jsme v polovině točení desky, máme šest nových písniček.

Jak moc jsou ty písničky jiné než hudba, jakou dělá Kabát?
To jako autor moc neposoudím…

Mají jasný rukopis

Ptám se i proto, že jejich nový hokejový hit „Brousíme nože" je vlastně jižanský rock.. Tedy hudba, kterou vy rádi a umíte…
No ono se to podobně kroutí… (smích) Já dnes měl možnost jejich novou desku slyšet a je tam dost „toho country". Ale rukopis Kabátů je jasnej: Za ty léta už mají svůj sound a textař Milan Špalek je prostě génius. Já píšu trošku jinak, víc příběhy. Naše muzika je jiná, ale ke Kabátům se hodí. To není zas tak daleko od sebe. Přeci jen je od malička posloucháme, žijeme v Teplicích a tady je to muzikou načichlé. Stejný je to v Plzni, i ta má svůj smrádek, odtud je Bohouš Josef i Dan Bárta. Z Českých Budějovic je Petr Kolář i Petr Muk… Myslím, že to půjde pěkně k sobě, Kabát a Blue Rocket. Že si lidi užijou dobrou muziku.

Na co se nejvíc těšíš?
Že na ten koncert půjdu pěšky s fanoušky, pak vylezu na stadionu na Stínadlech na scénu a zařvu: „Ahoj doma!" (Stane se v Teplicích v pátek 19. června, lísky v předprodeji již jsou a je o ně zájem!)

Impozantní scéna

Jak vnímáte pódium Kabátu pro turné? To, jak je velké?
Petr Samek: My ho neviděli, už se staví jinde. Byla ho tam jen část, ale i tak vypadalo skvěle, impozantně.

Co pro vás bude těžké na turné?
Určitě první koncert v Karlových Varech. Budu cítit trému, ve mně se to pak vždycky láme. Záleží trošku na publiku. Když se lidi usmívají a všechno si sedne, člověk si užívá s nimi. Když se ale lidi mračí, je to horší a člověk se tak neodváže.

Jaká je teď atmosféra ve vašich teplických Blue Rocket?
Co jsme se definitivně dozvěděli, že budeme hrát před Kabáty, každý den jsme teď spolu. Pořád něco řešíme, atmosféra je výborná, všichni se těšíme. A bereme to i zodpovědně, chceme udělat ten nejlepší dojem. Do toho se ozvala spousta našich známých, nebo polo známých, jestli něco nepotřebujeme, že by nám rádi pomohli… A pro lidi si chystáme trička, abysme to víc podpořili…

Jak technicky náročné to pro vás bude? Co si musíte připravit jiného, než na zábavu do hospody?
Vůbec nic. Pojedeme celé turné s vlastním zkušeným zvukařem Zdeňkem Mazačem, ten nás zvučí běžně. A co se týče techniky, zvuku, světel a projekcí, ve všem nám lidi od Kabátu vyšli úplně maximálně vstříc.

„Přetrpět" ty dřív

Minule hrály v Teplicích před Kabáty tři předkapely, vy budete letos sami. Pak už Kabát. Je to pro vás snazší, nebo těžší?
Snazší. Divák jde na hlavní kapelu a předkapela má těžkej úkol publikum zaujmout. A čím se to posune k dalším a dalším kapelám, lidi jsou nervózní, otrávení, každá půlhodina muziky je pro ně navíc. Ale jedna předkapela se ještě dá „přetrpět" (smích). Takže když své nadšení zkusíme přenést na fanoušky Kabátů, věřím, že se pobaví.

V úvodu článku je pár slavných kapel z venku, před kterými jste už hráli. Přidáš nějakou další?
První velký koncert jsme hráli s Nazareth v Rondu tak v roce 2009. Hodně jsme se na to připravovali a dostali jsme tak půl hodiny hraní. Ale přišel promotér a říká: „Hele, už mám plnej sál, nemohli byste hrát o půl hodiny dýl?" Tak jsme se k tomu postavili čelem a odehráli to. Lidi se bavili, bylo to pro nás zadostiučinění i velký potlesk na konci. Hráli jsme ještě s Iron Butterfly, The Yardbirds, Rednex nebo Slade. I před D. A. D., Kabát je měl loni na Vypichu. I s Kabáty jsme hráli už na začátku naší éry. A už tenkrát se jim to líbilo.

Web: www.bluerocket.cz