V Teplicích a stejně tak v Evropě je vůbec poprvé. Do lázeňského města ji přilákala opera Italka v Alžíru. Řeč je o umělkyni Jody Lear z Kanady. „Tento kout světa vůbec neznám. Mé pocity z pobytu v Teplicích jsou pozitivní,“ řekla Jody Lear.

Právě hudebníků a herců z různých zemí světa je momentálně v Teplicích více. Jsou tu na Evropské hudební akademii 2018 (EHA). Ta tradičně probíhá v červenci, letos jde už o dvanáctý ročník.

„Je to pro mne obrovská zkušenost. Být součástí opery, vystupovat v kostýmu, stylizovat se do role je obohacující. Užívám si to,“ dodala nadšeně po čtvrteční generálce pěvkyně z Kanady.

Mezinárodní dirigentský a pěvecký workshop probíhá pod vedením operní pěvkyně Evy Randové a šéfdirigenta opery Divadla J. K. Tyla v Plzni Norberta Baxy.

V uplynulých letech nastudovali mladí pěvci řadu světových operních inscenací, které byly provedeny v Krušnohorském divadle v Teplicích a na dalších českých operních scénách. Letos se milovníci operní hudby mohou těšit na Italku v Alžíru, komickou operu o dvou dějstvích Gioacchina Rossiniho.

Mladý úspěšný houbař Josef Chládek, který o víkendu navštívil Krušné hory.
Pochlubte se fotkami svých houbařských úlovků!

„Tento titul jsem zvolil, protože až na předehru, která je uváděna často, samotná opera se příliš nehraje, přitom je vtipná a Rossiniho hudba krásná. Navíc ji aktuálně mají pěvci z Vancouveru nastudovanou,“ vysvětlil Norbert Baxa.

V inscenaci se průběžně ukáže dvaadvacet zpěváků, sólistů a sboru Operního studia Univerzity Britské Kolumbie (Kanada) a Severní Floridy (USA).

Spolu s nimi se na představení podílí pět členů Brixiho komorního souboru Teplice, všichni za režijního dohledu Krzystofa Biernackiho. Komorní orchestr Evropské hudební akademie diriguje Norbert Baxa.

Výtvarné spolupráce se tradičně zhostil Tomáš Růžek. Spolu s kolegyní Jaroslavou Fialkovou, kostymérkou, výsostnou krejčovou a vedoucí fundusu Krušnohorského divadla, mají proti předchozím létům práci o píď snazší, neboť kostýmy si pěvci přivezli vlastní. Jaroslava Fialková je součástí týmu EHA od prvního ročníku.

Projekt Teplické meziměstské železnice (TEMMŽE).
Nový dopravní projekt pro Teplicko: Dopravu by mohly zklidnit vlakotramvaje

„V roce 2006 to pro nás byla absolutně nová zkušenost. Angličtinu jsem tehdy ještě vůbec neovládala, domlouvali jsme se takzvaně rukama, nohama,“ usmála se a pokračovala ve vzpomínání. „Byli nám tak vděční za pomoc, protože převlékání v operní inscenaci bývá velký fofr, bez naší pomoci by zkrátka nestíhali. Navzdory jazykovým bariérám jsme se museli sehrát,“ dodala.

První operní inscenací, která v Teplicích v rámci Evropské hudební akademie zazněla, byla Kouzelná flétna. „Vybavuji si to naprosto jasně, protože představitel Papagena den před premiérou onemocněl a já s ním jezdila po doktorech,“ přidala svou vzpomínku sekretářka ředitele teplického domu kultury Alena Manukjanová.

Na jevišti Krušnohorského divadla se Italka v Alžíru objeví v premiéře v pátek 20. července od 19.00 hodin a reprízována bude 26. července v 19.00 hodin. Kromě Tepličanů a letních hostů nejstarších lázní v Čechách se na ni mohou těšit rovněž návštěvníci děčínského zámku a diváci v Městském divadle v Jablonci nad Nisou.

Opravená kaplička v Dolánkách u Ohníče.
Restaurátorů je zoufale málo, zpomaluje to opravy památek