Špičkově vybavené studio, kde vznikají zvukové i audiovizuální záznamy na profesionální úrovni, vybudoval Dan Friml - producent, zvukový inženýr, hudebník a leader metalové skupiny Mean Messiah.

Kromě řady profesionálních či amatérských hudebníků využívá jeho služby i Honza Křížek – zpěvák a kytarista, donedávna člen legendárních Blue Effect, působil ale také v Kollerbandu či v nově obnovených Walk Choc Ice.

Spolupracoval také s mnoha dalšími hudebníky, mezi které patří Miroslav Žbirka, Anna K, Support Lesbiens nebo Ivan Král. Po smrti Radima Hladíka a ukončení činnosti Blue Effectu se rozhodl jít vstříc sólové dráze a pro nahrání debutu vybral právě studio nedaleko Litoměřic.

Festival Altros v Lovosicích - vystoupení kapely Blue Effect.
FOTO: Radim Hladík a Blue Effect zahráli v Lovosicích

Stalo se, co se stalo a Blue Effect musel ukončit svou činnost. Co se Ti potom honilo hlavou ohledně Tvého dalšího hudebního působení?

Bylo mi jasné, že potřebuji odpočinek, nabrat sílu a zároveň motivaci, abych se jednoho dne mohl vrátit na pódium. Zároveň jsem si uvědomoval, že je potřeba se nějak živit a už v tu dobu jsem pracoval na různých reklamních a filmových projektech. Vedle toho jsem se začal věnovat svému rádiovému pořadu Backstage Honzy Křížka, do kterého si zvu hudební kolegy a mezi povídáním spolu také naživo hrajeme pár skladeb, většinou jen tak, za doprovodu akustické kytary.

Jaký jste měli vztah s Radimem Hladíkem? Přátelský, nebo čistě kolegiální?

Ten vztah trval takřka 20 let, když do toho započítám i práci Radima a Zlaty Hladíkových na Walk Choc Ice. Za tu dobu se vyvinul, řekl bych z kolegiálního do přátelského, až téměř rodinného vztahu.

Návrat Walk Choc Ice byl celkem logický krok, plánujete fungovat dál, nebo to po turné k 25 letům zase uložíte k ledu? Před nějakou dobou si comeback odmítal…

Tehdy jsme hráli s Blue Effect až 150 koncertů ročně, já do toho vysílal každý všední den na rádiu Rockzone 105.9 a nebylo myslitelné, abych se věnoval duchaplně čemukoliv jinému. Nyní, po ukončení činnosti Blue Effect ten čas mám a shoda náhod chtěla tomu, že letos slavíme 25 let od založení Walk Choc Ice. Rozhodli jsme se oslavit to pár koncerty a jeden z nich zaznamenat na DVD a CD, které by mělo vyjít ještě letos u Supraphonu. Kromě toho jsme už absolvovali jedno tvůrčí soustředění, kde pomalu začal vznikat nový repertoár. Časově si ale zatím neumím představit, jak by se kapela mohla vrátit do plně funkčního stavu.

Altros Rockfest 2016
Špunt, Altros nebo Žafest. Lovosické léto pokračuje

Vystupuješ sólově, z čeho se skládá koncertní program?

Repertoár mých sólových vystoupení tvoří z poloviny průřez všemi projekty, ve kterých jsem do této doby působil, tedy Walk Choc Ice, Blue Effect, Ivan Král a Kollerband. Druhou půlku pak tvoří mé vlastní skladby, které připravuji na svou první sólovou desku.

Natáčíš sólovou desku – co mohou fanoušci očekávat a kdy vyjde?

V současné době mám natočené 4 skladby v produkci Dana Frimla ve studiu The Barn. Pokud nám štěstí i zdraví budou přát, rád bych připravil k vydání zhruba deset mých autorských skladeb, doplněné o nějaký bonus v podobě např. zajímavého coveru.

Proč zrovna studio The Barn? Jak se Ti zde pracuje a jaká je spolupráce s producentem Danem?

Dana znám už z dob Sebastianu, později Love Hotelu nebo Cosmetic Punku. Pak jsem o něm nějakou dobu neslyšel a v roce 2013 jsem narazil na jeho projekt Mean Messiah, který se mi moc líbí. Z kraje letošního roku jsme se s Danem setkali a probírali možnost nějaké spolupráce. Já jsem na to pak zareagoval tak, že jsem Dana oslovil, zda bychom spolu nezkusili udělat mou sólovou věc, on souhlasil a od té doby spolupracujeme.

Vrcholem letošní Litoměřické letní filharmonie (LLF) byl nedělní koncert v letním kině.
FOTO: Německý dirigent dostal v Litoměřicích "husí kůži"

Kdo všechno se na nahrávání podílí?

Pracujeme spolu s Danem sami, zatím nám tato spolupráce vyhovuje. Hledáme, jaké aranže skladbám nejvíc sluší a jak by měla má prvotina vypadat a znít. Dan mě skvěle motivuje a myslím, že se navzájem při tomto procesu obohacujeme a hlavně dobře bavíme.

Budeš nové album prezentovat naživo? Pokud ano, sestavíš kompletní kapelu?

Kapelu mám v plánu, desku bych chtěl po jejím vydání prezentovat také naživo.

Co bys vzkázal Radimovi „tam nahoru"?

Díky za všechno Radime! Pozdravuj všechny, za kterými jsi odešel a pořádně si tam ten kosmickej jam užívej!

Honzo, díky za rozhovor a ať se daří!

Festival Dun Dun 2017 v Litoměřicích.
FOTO: Park Václava Havla rozvibrovaly bubny