Též Zahájení teplické lázeňské sezony, jíž by Dvorce s vernisáží či pár stánky těžko konkurovaly. Síly s ní změří také Koňský den na ekofarmě poblíž Povrlů, vinný Košt hraběte Chotka na velkobřezenském zámku i komedie Mikulášovy prázdniny v sobotu od 15.00 v Hraničáři.

Dvorcům předpověď slibuje fajn počasí, nuda nehrozí. Jistotou akce je vedle Nauzey Orchestra, Nerrey, Bandy da Contenedor a Toscy i Radost. Za ní Deníku odpovídal Zdeněk DDR Rusín, zpěvák a herec divadla Krabice Teplice.

SEDMKRÁT ZA ROK

Jak často Radost hraje?
Maximálně sedmkrát za rok. Většinou se jedná o privátní akce, kam se široká veřejnost nemá šanci dostat. Naše poslední veřejné vystoupení bylo tuto zimu na teplické „Hvjezdě" s Už jsme doma, což jsou kamarádi.

Co je u vás nového?
Pro „posílení" zvuku jsme před časem nasadili další dva kytaristy Zbyňka Buku a Vratislava Malce. Dnes již se snad dá přiznat, že jsme tak učinili i z důvodů estetických. Oba jsou máničky" a když stojí na pódiu po stranách, vypadá to hezky. Trumpetista a lídr kapely Josef Pondělík je totiž střižen nakrátko, baskytarista Jerry Šmíd též, i jeho alternace Slávek Haleš je krátkovlasý a u mne tomu není jinak. Když tedy stojíme v hloučku při produkci, vypadá to, myslím, zajímavě. Pomyslnou třešničkou na dortu je bubeník Blahoslav Zvolský, pyšnící se tradičním, konzervativním sestřihem „na Havla"

Má Radost také nové písně?
Ano, ty z posledních let se jmenují např. Na louce nebo Pohádka. Ale máme samozřejmě mnoho jiných. Pro festival Mezi dvorci si Pepa připravil pár nových tanečních kreací, já řeknu jeden vtip.

TENKRÁT BĚSNILY POVODNĚ

Jak vzpomínáte na časy vydání alba „Mravenci snědli kočku"? Prý chybělo málo a mohlo to být naopak a málem v tom zůstala i kapela?
Bylo to tenkrát proklatě náročné. V Čechách běsnily povodně, my byli po několik dní zavřeni ve studiu, hudební producent desky Míra Wanek z nás „dřel kůži" (smích). Připodobnil bych to k situaci, kdy chcete z velmi paličatého, špinavého a dost zablešeného pouličního pejska udělat přes noc výstavního pudla. Myslím, že i Mirek si zhluboka oddychl, když bylo hotovo (smích).

Co na to říkali ochránci mravenčích práv? Co psí útulky a co ovce běžící z kopce?
To se nám nedoneslo. Ale žaloba žádná nepřilétla, tak jsme asi byli korektní.

Kdyby vám tehdy Mr. Lábus nevydal desku, museli byste si ji vymyslet?
To bychom žádnou desku neměli. Strejda Lábus je hrdina našich srdcí!

Děkujeme za nové písně a vtip. O čem nové skladby jsou? A kdo je tvořil?
Písničky jsou o přírodě a o vztazích mezi lidmi. Něco mezi dokumentem o zvířátkách a telenovelou. Jen je to kapku alternativnější. Složil je Pepa a kolektiv.

KDO JE POHLREICH?

Přidá Josef P. i vděčný Jany recept? A co na to Pohlreich?
Pepa má vstup do kuchyně zapovězen, neb by vše rozbil, ztratil nebo snědl. Kdo je to Pohlreich?

Umíš si představit, že by váš trumpeťák jel bojovat s ostatními kapelami do Bagdádu, pardon do Banátu?
Umím, a to velmi živě. Tak trochu se takové situace děsím. Festival Banát je pln skvělé hudby, skvělých lidí, krásné přírody i skvostných kořalek. Já se tam ve volném čase mezi představeními snažím věnovat turistice a tiché meditaci v malebné krajině kopců nad Dunajem. Kdybychom se tam ale potkali s Pepíčkem a měli na sebe šest dní času, přivezli by nás domů zmuchlané v igelitkách.

Opět budete také na Kořenu?
Na Kořenu letos nebudeme, tedy já ano, jakožto Divadlo Krabice Teplice. Ale to je vlastně skoro totéž. Jenom se tam nehraje na trumpetu.

Teplická kapela Radost.