Co na své fanoušky, a nejen na ně, Wohnout na Dočesnou chystá? O tom řekl Deníku více Jan Homola, zpěvák, kreativec, světoběžník, kytarista a spoluautor zábavných hitů i videoklipů Wohnoutů.

Honzo, čím bude ta show pro vás i pro nás neobvyklá, zajímavá, zábavná a pestrá?
Tím koncertem navážeme na své turné ke dvaceti letům kapely. Neobvyklá bude délkou, tím, že hrajeme některé písničky, které jsme nehráli deset let. Takže jsme se je museli znovu naučit a trošku je přearanžovat. Jinak bude dobrá projekce a jeden významný host.

Paní Pilarová?
Ano, ona.

Jak se vám s ní spolupracuje?
My jsme se ji dovolili troufale oslovit v rámci akustického turné. Kdysi jsme od ni udělali písničku, aniž by to věděla. Takže si ji s námi zazpívala, vznikla úžasná spolupráce. A pak nás napadlo ji férově vzít do bigbítu. Takže ji teď „taháme" po festivalech, spolupráce je dobrá, je velká profesionálka. Přestože přes padesát let zpívá profesionálně a má daleko větší zkušenosti než my, taky má větší trému. Je to zodpovědná osoba.

NEMÁ TO JEDNODUCHÝ

Je na vás hodná?
Je, i my se na ni snažíme být. Ale s námi, s námi to nemá jednoduchý. S naší aparaturou děláme na pódiu strašnej kravál, je mi trošku líto, když musí před naše bedny, který dost řvou. Ale dává to bravurně.

Co jste spolu vymysleli?
Hrajeme tři písničky: naše Ševelení, její letitý hit Oliver Twist a písničku pro nás dost složitou, Montiho čardáš tedy naši parodii na něj. Je to pro nás velká výzva, má jiný druh feelingu, než jaký v bigbítu normálně hrajeme. Trošku jsme s tím bojovali, ale už si to sedlo a myslím, že i jí to docela sedí.

Je to podobný typ „komercionalizace" rocku, jako když Márdi z Vypsané fiXy píše pro Hanu Zagorovou?
To ani nevím, že jí Márdi píše. To je pro nás dobrý vědět…

ZAGOROVÁ MĚ BAVÍ

Psal jí písničku na minulé CD a teď vydává nové album, kde má Márdi další.
Aha, právě Zagorová a Pilarová jsou pro mě úplně jiné kategorie české hudby než Vondráčková nebo Kubišová. Zagorová mě baví, i Pilarová, při spolupráci s ní jsme nijak nekalkulovali. Dělali jsme to spontánně. Shodou okolností Zagorová má písničku, kde zpívá o Zdi nářků. Úplně mě dostala, když běží v rádiu, mám husí kůži z textu i z muziky. To je úžasný.

Ale Eva Pilarová vás klidně mohla poslat do háje…
My mysleli, že to udělá, ale naopak do toho šla.

Jak jste to vymysleli s efekty a projekcemi na Dočesnou?
Necháme to na zvukaři, se kterým jsme dohodnutí. Jde nám o to, aby to bylo jednoduchý. Nechceme tam promítat klipy ani fotky, chceme jen, ale aby se to pěkně doplňovalo s muzikou. Aby lidi koukali, co se děje na jevišti, ne na videu.

Odrazí se spolupráce s Evou Pilarovou i na následujících deskách Wohnoutů, třeba té chystané?
Teď začínáme pracovat na novém CD, zatím sbíráme nápady a není tam nic, kde bychom s Evou počítali. Ale je možný, že se tak ještě stane.

TĚŽKÁ TÓNINA

Nicméně ji máte na akustickém albu a DVD, na Óčko Stage…
Tam s ní máme dvě věci, ale ne Montiho čardáš, který je pro nás zvláštní. Protože my jsme kytarová kapela, kde veškerý tóny jsou A, E. a B, ale tady to je v B moll, prosím tě. (smích)To je zásadně těžká tónina pro nás, takže to je výzva.

Bude to fungovat i obráceně? Nebudete hosty jejího turné?
Ono už se to stalo, měli jsme dva koncerty k jejímu výročí Padesát let na pódiu. Jeden v Brně, druhý v Praze v Lucerně. Tam jsme hráli Olivera Twista a pak jednu naši písničku pro publikum, který neví, co si o nás má myslet. Pro starší lidi, kteří kapelu Wohnout nikdy neviděli, a tak jsme to pojali akusticky. Ona tam měla big band a bylo to pojatý celý piánko. Tak si nás pozvala a třeba ještě někdy pozve.

Co si ji teď ještě naanimovat do videoklipu? Máte jich už vážně hodně, jsou dost pestré a mnohé také poučné i zábavné.
Hele, to jsi nám dal dobrej podnět. To bychom mohli zkusit. Jen se nám stalo, že jsme dělali klip k písničce Vltava, kde je host moderátorka Ema Smetana z Novy. My ten klip animovali sami, zabralo to asi půl roku, dostali jsme od ní souhlas, že můžeme použít její tvář. Ale nakonec jsme narazili na to, že konkurenční TV to kvůli ní nechtějí pouštět.

Jak vám Eva „sedne"? Dá se i o ní říci, že je „český bohém"?
Nevím, jak to bylo v minulosti, ale co jsme se doslechli, mejdany pražských umělců byly daleko větší, než jaké umíme teď. Takže si už to bohémské období užila a teď je na sebe opatrná. Tak jsme čekali, že když s námi bude jezdit po festivalech, že ji nemůžeme vozit naší dodávkou, protože se někde zasekneme, paříme a vrátíme se v šest ráno.

DĚLÁME TO PO NÍ

…jak o tom zpíváte v písni Svaz českých bohémů…
Přesně tak. Ona přijede před koncertem, přiveze ji řidič, pak s námi odzpívá, poslechne si koncert, prohodíme pár vět a více méně mizí. Dokonce jsme se přistihli, že už to děláme po ní.

Tedy vás umravňuje?
Spíš z ní máme respekt, protože si uvědomujeme, jakou ikonu české muziky máme. Vážíme si toho, že do toho s námi šla.

Už v pátek vás čeká unikátní koncert na Dočesné v Žatci, na pivní slavnosti. Natočíte si ho, vznikne z něj záznam? Škoda ho nemít…
My už měli výroční koncert v Praze Na Vyžlovce, a zaznamenali jsme ho profesionální technikou. To, co jsme zahráli tam, zahrajeme teď v pátek v Žatci, takže další záznam už neplánujeme. Ale na YouTube je plno materiálů, které si lidi točí sami na mobilní telefony. Rád je sleduju, protože nikdy nevím, jak zníme z pódia, nemáme na sebe objektivní pohled. Díky tomu vím, jak zníme a jak to dělat jinak.