Projekt Pustina stojí na libretu, básnické skladbě, která vznikla složením tří zásadních sbírek básníka Pavla Zajíčka Roztrhanej film, Šedej sen a Kniha moří. Původně Pustina spatřila světlo světa jako divadelní inscenace ve Studiu Hrdinů v režii Miroslava Bambuška, premiéru měla 6. 10. 2014.

Pustina se stala jednou z nejoceňovanějších inscenací této scény; má řadu ocenění, mj. Cenu Divadelních novin v sezoně 2014/2015 v kategorii Alternativní divadlo. Byla oceněna jako Projekt roku 2014 festivalem …příští vlna / next wave… a následně byla oceněna za výjimečný počin na poli nového divadla Česká divadelní DNA.

Od Cen divadelní kritiky získala nominaci jako Hudba roku 2014. Nedílnou součástí hry je živá hudba skupiny DG 307, ta také každé představení doprovázela.

Před derniérou hry napadlo vydavatelství Guerilla Records podobu hry zachytit na „filmový pás". Režie se ujal Miroslav Bambušek, zásadní finanční částku sehnala crowdfundingová sbírka.

V počátku ovšem vážně onemocněl Pavel Zajíček, dalšího natáčení se nemohl osobně účastnit. I tak se pomocí netradičních postupů, hudební složky od DG 307 a avantgardního režisérova oka s téměř ročním zpožděním podařilo záznam hry převedený na DVD, dokončit.

Nejde ovšem o „pouhé" natočení divadelní hry, ale o svébytný přepis představení. Jako v inscenaci, tak ve filmu se propojují tři dramatické složky: živá hudba, filmové projekce a herecké akce. Navzájem se podporují a ovlivňují, vzniká specifický tvar na pomezí filmu, koncertu a divadla.

MEJZLÍK, MARYŠKO, ZAJÍČEK

Ve filmu hrají Pavel Zajíček, Miloslav Mejzlík, Jiří Maryško, Halka Třešňáková, Tomáš Kadlec a DG 307. Snímek (60 minut) je věrný otisk Bambuškovy nekonvenční režijní práce. Premiéru má 10. dubna 2017 od 19.00 ve Studiu Hrdinů.

Po jejím skončení vystoupí s krátkým setem torzo DG 307 v sestavě z let 79/80, kdy vznikla hudební pásma Dar stínum a Pták, utrženej z řetězu; Tobiáš Jirous uvede hudební kompozici Koláž z PZ, na závěr vystoupí Sbor břežanských kastrátů s výborem ze Zajíčkovy poezie.

Před projekcí bude od 17.30 ve foyer divadla chvilka na setkání a „autogramiádu" s Pavlem a můžete mu popřát k narozeninám (narozen 15. 4. 1951).

U příležitosti vydání DVD vychází audio CD se Zajíčkovým autorským čtením (r. 2005). Lístky jsou on-line k mání na GoOut.cz i v kase Studia Hrdinů ve Veletržním paláci a stojí 150 Kč.