„Svým způsobem bude český muzikál Casanova hlavním hitem nové sezony. A to díky pražským hvězdám, které v něm budou hrát, tančit a zpívat,“ ví Miloš Formáček, ředitel ústeckého Severočeského divadla.

Proč jste se pro Casanovu rozhodli právě nyní?
To proto, že je zajímavý, dobře napsaný i vymyšlený. Navíc bude mít postava s úzkým vztahem k našemu kraji příští rok výročí, i to je důvod naší volby. Jsme připraveni titul uvést v Duchcově na zámku, popravdě se to tak sešlo. Uvažovali jsme, jaký český muzikál uvést a Casanova, který měl úspěch i v Karlíně, se sám nabízel. Je trochu komediální, záruka dobré zábavy i díky hvězdám. Doufáme, že na něj budou chodit diváci radši doma, než aby jezdili do Prahy. A platí to pro celé rodiny, nejen pro střední a starší generaci.

Po čase se vrací do Ústí Carmen. Co si od ní slibujete?
Jednoduše – slibujeme si zájem publika. Je to kvalitní taneční představení, moderní balet v každém směru. Jedná se o jakési Best of z Carmen, strhující inscenaci vděčnou nejen pro diváky nadšené do tance. Jeho muzika je strhující, měl úspěch i na festivalu v Karlových Varech, dokonce byla jednou jeho znělkou. V kombinaci s tancem skvěle vyzní nejen Bizetova a Ščerinova Carmen, ale i Griegův Peer Gynt. Zaujme díky baletu na špičkách, atmosférou i kostýmy výtvarníka Josefa Jelínka.

Opera Nabucco na hradě Střekov
FOTO: Na hradě Střekov zněla opera Nabucco. Najdete se na fotkách?

Zellerova opereta Ptáčník se opravdu odehrává na poště?
Odehrává, proč ne? Je to romantický příběh ptáčníka a Kristy, jeho dívky z pošty. Divák uvidí intriky barona, okouzlující je hudba Carla Zellera. Není to hodně slavná opereta, taková ta na rozmezí operety a opery, ale Němci si na ni dost potrpí, je hodně vděčná. Má spoustu postav, v Ústí měla premiéru zhruba před dvanácti lety. A na přelomu 19. a 20 století zažíval Ptáčník ve Vídni až neuvěřitelně velký úspěch.

Předpokládám, že také slavná Mozartovu klasika Kouzelná flétna bude uvedena v německém originál s českými titulky.
Je to tak, jak říkáte. Tuto klasiku diváci jistě rádi opět uvítají, už ji dlouho neviděli a ptají se po ní. Flétna je poslední dílo Mozartovo, které bylo poprvé uvedeno ve Vídni 13. září 1791. Kouzelná flétna se stala nejproslulejší operou nejen kvůli pohádkovému motivu. Princ Tamino tu za pomoci kouzelné flétny a komického společníka Papagena hledá cestu k princezně Pamině, dceři Královny noci, ale také díky odkazům na zednářskou symboliku a díky Mozartově okouzlující hudbě. Rok po vídeňské premiéře se opera hrála v Praze a to v budově dnešního Stavovského divadla 25. října 1792. Jde o jedno z nejhranějších děl světového operního repertoáru.

Tentokrát ale více než jiné roky sázíte na balet. Proč?
Je to z více důvodů. Za prvé o něj má publikum zájem, tak ho také dostane. Navíc jsme se ale také rozhodli, že budeme více využívat i koncertní repertoár. Lidi si o něj píší, chtějí ho, proto budeme filmovou muziku častěji uvádět. Je to celosvětový trend, je třeba ho sledovat a marketingově využívat. Chystáme velký koncert, kde by měla vystoupit například Sisa Sklowská, zazní známý Bocelliho duet. Vystoupit by měl i vynikající tenorista Klein, zazní ruské hity Kaťuša, Kalinka a Sulika, bude to virtuózně pojaté retro. Suitu ze seriálu Zdivočelá země zahraje Zdeněk Barták na klavír…

Hrad Střekov.
Na hradbách Střekova strašil slavný hudební skladatel Richard Wagner