Stává se už tradicí, že headlineři Benátské mají menší publikum než české stálice, které hrají na každém rohu. Diváci tohoto festivalu se chtějí hlavně bavit a nejvíce ocení skupiny typu Olympic, Mňága a Žďorp, Mandrage, Divokej Bill…

FESTIVAL BENÁTSKÁ 2016 ve Vesci. Olympic.Zdroj: Deník/Hana LangrováPřesto je dobře, že se pořadatelé snaží svou cílovku „vychovávat" a nabízejí světová jména. I když Tom Jones neměl tak velký kotel jako banda Petra Jandy, jeho koncert byl jedním z vrcholů libereckého open airu.

VLTAVA SI UŽILA JONESE

„S kapelou jsme si tři hodiny po našem vystoupení vychutnali úžasný koncert Toma Jonese. To krátké čekání se opravdu vyplatilo, protože Tom Jones je v dokonalé pěvecké kondici. Slyšet hvězdu jeho rozměru ve Vesci byl od pořadatelů krásný a publikem možná trochu nedoceněný dárek 
a odvážný krok zpátky ke kultuře," pochválil výběr hlavní hvězdy Robert Nebřenský z kapely Vltava.

TOM JONES na Benátské ve Vesci.Zdroj: Deník/Hana Langrová

Nastoupil komorně jen 
s kytarou a bicími songem Burning Hell. Tygr z Walesu si nechával hity nakonec, ale vůbec to nevadilo, protože jeho setlist byl žánrově velmi rozmanitý díky cover verzím z jeho posledních třech desek. Došlo na country, soul i gospel. Jeho doprovodné kapele to výborně šlapalo a samotnému šestasedmdesátníkovi to zpívalo výtečně.

TYGR PŘEDL JAKO KOTĚ

Z největších hitovek zazněly samozřejmě Sexbomb, Mama Told Mee Not to Come, It's Not Unusual, bondovská Thunderball a další. Škoda jen, že byl Jones tak potichu. „Bílý tygr z Walesu předl jako kotě a bylo to asi jediné vystoupení, kdy byla u hlavního pódia slyšet druhá stage…" vyglosoval hlavní koncert trefně liberecký fotograf Radek Drbohlav.

SCHENKER MOC NETÁHL

Bohužel druhý světový headliner Michael Schenker měl velmi vlažné a prořídlé publikum. Nedošlo ani na nejznámější hitovky Scorpions. Z muzikantského hlediska šlo ovšem o výtečnou podívanou, kterou si užili milovníci tvrdší hudby.

„Michael Schenker je pro opravdové fajnšmekry. Hraje letos jen tři velké festivaly a ve světě je hodně oblíbený. Nemůžeme koukat jen na ekonomiku. Chceme do Liberce přivést i kvalitu. A i když mají největší úspěch vždy české a slovenské kapely, na kterých náš program stojí, vždy se budeme snažit do line upu zařadit i nějakou kvalitní zahraniční hvězdu," vysvětlil svou vizi majitel festivalu Petr Pečený alias Doctor PP, který si na svém festivalu samozřejmě zahrál se svou recesistickou partou ve veselém oblečku.

FESTIVAL BENÁTSKÁ 2016 ve Vesci. Hana Zagorová.Zdroj: Deník/Hana LangrováVelký úspěch měla také Hana Zagorová, jejíž jméno na programu možná před festivalem někoho překvapilo. Dokázala, že zpěváci české pop music minulého režimu na festival tohoto typu rozhodně patří a publikum při nich jásá.

MALUJ ZASE OBRÁZKY

„Hanička písnička" bavila přítomné nejenom zpěvem, ale i svým vlídným skřítkovským hlasem. Za doprovodu Boom!Bandu Jiřího Dvořáka sázela publiku jen ty nejznámější hitovky Je naprosto nezbytné, Breviář lásky, předělávku od Abby Asi asi, Biograf láska a samozřejmě její největší hit Maluj zase obrázky, který všichni posluchači netrpělivě očekávali.

Na menší stagi se představili liberečtí rapeři: Lipo, Paulie Garand, Atmo Music a popový zpěvák Sebastian. Tito mladí umělci už jsou známí daleko za hranicemi krajského města.

MŇÁGA A ŽĎORP na Benátské 2016. Pátek.Zdroj: Deník/Hana LangrováKoncert Mňágy a Žďorp patřil k nejenergičtějším vystoupením Benátské.

FESTIVAL BENÁTSKÁ 2016 ve Vesci. Visací zámek.Zdroj: Deník/Hana LangrováJe těžké zhostit se zahajování festivalového dne, ovšem tři tělesa: Hubert Macháně ve čtvrtek, Big'O'Band v pátek a Visací zámek v sobotu to zvládli bravurně, a už při prvních minutách vystoupení posluchači pod stagí řádili.

JESUS PŘEKVAPIL

Za zmínku určitě stojí 
i hojně navštěvovaný startovací čtvrtek, kterému kraloval muzikál Jesus Christ Superstar z Divadla Karlín. Bára Basiková, Dan Bárta, Václav Noid Bárta i Kamil Střihavka předvedli skvělé pěvecké výkony a sledoval je rekordní počet očí.

Benátská 2016 - čtvrtek.Zdroj: Deník/Hana Langrová „Letos mě na festivalu nejvíc dostalo představení muzikálu Jesus Christ Superstar. A to jsem se o něm dozvěděla náhodou. Nechápu, proč nebyla lepší propagace, určitě by byla ve čtvrtek i vyšší návštěva. 
V pátek byli výborní liberečtí Big'O'Band, bylo by fajn je vidět i příští rok a třeba i v lepším čase. Užila jsem si v podstatě všechno, co jsem viděla. Překvapila mě energií a drajvem Mňága – a ono vůbec kapely s věkovým průměrem 50+ předvedly mnohdy lepší show než mlaďoučcí rapeři. Hlavně to ale byl krásný víkendový mejdan s přáteli," okomentovala festival Olga Pípalová z Liberce.

ČISTÝ PROSTORNÝ AREÁL

FESTIVAL BENÁTSKÁ 2016 ve Vesci.Zdroj: Deník/Hana Langrová„Benátskou jsem navštívila poprvé a byla jsem hned velice mile překvapená čistotou areálu. Trávila jsem tam mnoho času, poslechla mnoho interpretů a musím uznat, že to bylo perfektní. Nicméně si nešlo nevšimnout, že většinu lidí zajímaly klasické české kapely než zahraniční headlineři, kteří stáli určitě mnoho prostředků," zhodnotila Karolína Zítová z Liberce.

FESTIVAL BENÁTSKÁ 2016 ve Vesci.  Jesus Christa Superstar.Zdroj: Deník/Hana LangrováBenátská je největším hudebním svátkem v kraji, 
a i když se jí dá vyčíst žánrová roztříštěnost bez konceptu, jde o akci, kde se návštěvníci baví nejenom hudbou, ale i doprovodnými aktivitami. Divák si odnáší nesčetně zážitků: hudební, divadelní, adrenalinové i kulinářské. Liberečané už konečně vzali festival za svůj a areál Vesec skýtá mnohem více možností než ten charismatičtější maloskalský.

Z POHLEDU HANY LANGROVÉ

Nejvíc jsem si užila Big'O'Band,
Jesuse, Mňágu, Visáče a Vltavu

Kulturní redaktorka Hana Langrová.Zdroj: archivBenátskou navštěvuji už asi deset let a musím říct, že letošní ročník jsem si užila asi nejvíce. Samozřejmě i díky přátelům, ale také proto, že jsem neměla přemrštěná očekávání. Vím, že od festivalu tohoto typu dostanu nálož vystoupení mých oblíbených českých interpretů, a to si užívám. Zahraniční hvězdou se mi pořadatelé sem tam trefí do vkusu, což se jim s Tomem Jonesem podařilo, ale když se tak nestane, nesmutním.

FESTIVAL BENÁTSKÁ 2016 ve Vesci. Vltava.Zdroj: Deník/Hana LangrováNejvíce jsem si užila koncerty Mňágy a Žďorp, Vltavy a Visacího zámku, u kterých jsem mohla odložit fotoaparát, do ruky si vzít kelímek s pivem, vypnout hlavu a jen tak pařit. Vsadím se, že zahajovat festivalový den musí být hodně těžké, ale například Big'O'Band to v pátek zvládl na jedničku. Již zmiňovaní Visáči rovněž tak.

Nepatřím k fanouškům Hany Zagorové, ale tato popová dáma mě neskutečně bavila. Při jejím vystoupení jsem se zasmála a zapěla si notoricky známé kusy. Překvapil mě i čtvrteční muzikál Jesus Christ Superstar 
s výborným a charismatickým Danem Bártou, i když mám raději filmovou verzi. Bylo mi trošku líto Toma Jonese a Michaela Schenkera, že diváci nedocenili jejich vystoupení a nedočkali se takového aplausu, jak si zasloužili.

FESTIVAL BENÁTSKÁ 2016 ve Vesci. Visací zámek.Zdroj: Deník/Hana LangrováBavilo mě i vystoupení O5&Radeček, které teď potkávám na všech festivalech a v pubertě jsem pro ně měla slabost. Opět si pozvali na pódium fanynku. Já si s nimi zazpívala minulý týden na Mácháči. Zábavný tah. Občas mě mrzelo, že stage běží zároveň, takže mi několik koncertů uteklo.

Za redakci chci také pochválit novinářské zázemí i veškerý press servis. Také si pochvaluji letošní výběr občerstvení a stánků. Nakoupila jsem si zase náušnice s puntíky za pár korun a poprvé jsem si na festivalu pochutnala na mořských plodech. Benátská je prostě svá. Těším se zase za rok.


BENÁTSKÁ LÁKALA JAKO VLONI

LETOŠNÍ BENÁTSKÁ! si v ničem nezadala s předchozím ročníkem, alespoň co se počtu návštěvníků týká. Přišlo jich zhruba stejně, tedy 17 000. „Čekal jsem, že tu bude větší nával, ale je pravda, že program zase tak atraktivní nebyl, vyjma pár kapel. Doby, kdy šlo o skutečně rockový festival jsou asi dávno pryč. Teď je to takový divný pelmel, ze kterého se těžko vybírá. Hodně se mi ale líbil Tom Jones, měl neskutečně pěkný zvuk, hodně lidí si ho užilo," popsal Deníku jeden z návštěvníků Martin Hudec. Řadě fanoušků z Liberce také vadilo, že domácí Big´O´Band hrál v pátek po obědě a ne později. „Když už si pozvou na festival takové těleso, tak by mu měli dát lepší prostor. V pátek v poledne tu bylo jen minimum lidí, moc té dramaturgii nerozumím, už vloni se nám to nelíbilo," zmínila Veronika Konečná. Kvůli větší bezpečnosti kontrolovali pořadatelé u vstupu všechny příchozí, zda u sebe nemají nějakou zbraň či nevnášejí do areálu lahve s alkoholem. „Trochu mě to pobavilo, ještě nikdy mě na žádném festivalu nešacovali. Navíc ty prohlídky příliš důkladné nebyly, takže kdyby někdo chtěl něco provést, tak to udělá," popsal další z návštěvníků Petr Mlejnek. Samotná policie řešila pak na místě hlavně dopravní přestupky, za které uložila 100 pokut v celkové výši 50 000 Kč. Šlo především o překročení rychlosti nebo parkování na zakázaných místech nebo jízdu pod vlivem alkoholu. Jinak byl z pohledu policie na letošní Benátské! víceméně klid. „U dvou lidí objevila naše hlídka drogy a rovněž ještě prošetřujeme poškození jednoho stánku s občerstvením z noci na sobotu. Někdo prořezal boční plachty, ale nic neukradl. Škoda je podle předběžného odhadu 4000 korun," uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.