V chilském Santiagu zahajovala Severočeská filharmonie Teplice koncertní sezónu CorpArtes, během níž budou dále účinkovat umělci světového jména, například Trevor Pinnock s Neues Kammerorchester Potsdam, Pinchas Zukerman s Orquesta Sinfónica de Chile, Sinfonietta Amsterdam nebo John Malkovich, Joshua Bell a další.

„Každé takové turné je náročné z hlediska přípravy, která trvá několik měsíců. Do Chile a Argentiny vyjelo celkem 51 hudebníků, koordinace jejich přesunů, zkoušek a koncertů musela být opravdu pečlivá a vzhledem k letecké přepravě rozměrných hudebních nástrojů vyžadovala i vstřícnost leteckých společností," uvedl ředitel Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz.

Dirigentem všech koncertů byl Roberto Montenegro z Uruguaye a sólistou vynikající český klavírista Martin Kasík. V průběhu pěti koncertů zazněl střídavě Koncert pro klavír a orchestr č. 1 Johannesa Brahmse a Fryderyka Chopina, dále Brahmsovy Variace na Haydnovo téma, Brahmsova Symfonie č. 4, Předehra a Furiant z České svity Antonína Dvořáka a Oblivion Astora Piazzoly.

Koncerty provázely nadšené reakce tamního publika i skvělé kritiky. V Buenos Aires vznikl i záznam celého koncertu pro argentinskou televizi. Díky příznivým ohlasům získala Severočeská filharmonie Teplice pozvání v roce 2018 na jeden z nejvýznamnějších jihoamerických festivalů Festival Internacional Cervantino v Mexiku i k dalším koncertům v Ekvádoru, Peru, Kolumbii a v roce 2020 opět do Argentiny a Chile.

„Celé turné se neslo v duchu jiných kulturních zvyklostí, které panují v Jižní Americe. Lidé byli vůči nám velice uvolnění, dávali najevo emoce a při práci nám vycházeli maximálně vstříc. Byl to zážitek, na který budeme dlouho vzpomínat," dodala Magdaléna Jenčíková, manažerka koncertního turné.