Filmový štáb chce během závodu zachytit kamerou živou scenerii. Každý, kdo si letos ústecký půlmaraton zaběhne, se tak stane jedním z herců.

NATÁČET BUDE I ČT

Natáčení v krajském městě má podle Svátka trvat tři dny. „Pro natáčení filmu máme velké důvody. První je, že je autor knížky Josef Formánek z Ústí, druhý, že nám město Ústí pomáhá a tak chceme, aby se v něm také část filmu natočila," řekl režisér.

Ústí už se přitom „dotkl", v jeho asijském dramatu Zatracení z roku 2002 hraje Jan Plouhar, nyní umělecký šéf ústeckého Činoherního studia. „Honza Plouhar má roli i v Úsměvech smutných mužů. Je výbornej, mám ho rád a snažím se ho obsazovat často," prozradil Svátek.

Ruský štáb natáčí v Terezíně válečný film Tankisti.
FOTO: Filmařský ráj: Rusové natáčí v Terezíně film Tankisti

Také Česká televize chce v Ústeckém kraji natáčet. Zamíří do Mostu se stejnojmenným komediálním seriálem z pera Petra Kolečka a Jana Prušinovského, jejichž společným dílem je i úspěšný Okresní přebor. Most bude filmaři žít od srpna do listopadu.

S propagací lokalit v Ústeckém kraji, které jsou vhodné pro natáčení, pomáhá filmová kancelář, kterou zřídil krajský úřad. Díky ní region objevuje stále víc filmařů.

„S filmaři z České televize a Filmovou kanceláří Ústeckého kraje jednáme již od loňského roku. Jejich zájem o naše město nás těší a s netrpělivostí očekáváme výsledek jejich práce," komentoval primátor města Most Jan Paparega.

HLEDÁ SE KOMPARZ

Konkurzy na komparz i epizodní role v seriálu Most se konají už v půlce června.

„Hledáme ženy, muže, dívky i chlapce od 10 do 70 let. Čechy i Romy, a nemusí být jen z Mostecka. Účast na natáčení je honorovaná," upřesnil vedoucí produkce České televize Petr Nezval.

Natáčení s sebou přinese určitá omezení. „Chceme požádat obyvatele, aby byli připraveni na možná omezení, a s filmaři je prosíme o shovívavost v případě, že narazí na uzavírky silnic. Rozhodně je to pro dobrou věc a Ústecký kraj se ukáže v obou letošních filmových příbězích v jiném světle," dodal krajský radní pro cestovní ruch Zdeněk Matouš.

Herec Detlef Bothe, který ve filmu Anthropoid ztvárnil protektora Heydricha, s odznaky od mosteckého modeláře Jiřího Horáka.
Filmový Heydrich měl na uniformě odznaky vyrobené mosteckým modelářem