Osmnáctý ročník festivalu Rock for Churchill ve Vroutku u Podbořan v sobotu 26. srpna večer roztančí Tata Bojs, syn reggae legendy Boba Marleyho Ky-Many Marley i a švédští indie-popoví Peter Bjorn and John. Už 14 dnů poté, v sobotu 9. září, Tata Bojs poprvé vystoupí na ústeckém etnickém festivalu Barevná planeta 2017. Uzavřou ho.

Vizuální umělec, bubeník a zpěvák Milan Cais a baskytarista Mardoša před 29 lety Tata Bojs zakládali. Loni v listopadu v rámci oslav 90. výročí založení Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR), zahráli společný koncert ve Foru Karlín. „Pro tenhle unikátní koncert jsme přizvali ke spolupráci našeho bývalého člena Marka Doubravu, který rozepsal aranže pro orchestr. Příští rok na jaře se podobné spojení možná zopakuje v Praze v Riegerových sadech, tentokrát k významnému jubileu Českého rozhlasu. Pro nás to taky nejspíš bude jeden z mimořádných koncertů, které chystáme ke třiceti letům Tata Bojs," soudí Milan Cais. Ten také odpovídal v rozhovoru.

Milan Cais.Zdroj: DENÍK/Vladimír ŠťastnýPobavíte teď s orchestrem i severočeské festivaly Rock for Churchill a Barevná planeta?
To ne. Koncert se SOČR pro nás byl speciální také tím, že jsme se na něj chystali půl roku. CD a LP Tata Bojs a SOČR Live, které vydal Supraphon, tím pádem považujeme za svou důležitou živou desku, skoro řadovou (smích). I tak se ale na Rock for Churchill těšíme, hrajeme tam rádi. Tahle akce na sklonku léta má vždy zajímavé interprety, pěknou atmosféru a dobrou energii. Takže když to jen trochu jde, zůstáváme tam i po vystoupení a koncerty si užíváme jako diváci. To na Barevné planetě v Ústí půjde hůř, protože bychom měli hrát poslední. Ale i tam se těšíme, i když nejsme etno kapela. Pořadatel si nás hodně přál. Jsem na to zvědav.

Festival Rock for Churchill 2017 probíhá od pátku 25. do časných ranních hodin neděle 27. srpna v přírodním areálu ve Vroutku na Podbořansku. 

Máte rodinu, tři děti. Byl by projekt Tata Bojs s orchestrem jiný, být bezdětný?
Bylo by to stejný, v tomto ohledu do toho má rodina až tak nezasahovala (smích). Ale je důležité říct, že jsme s nápadem nepřišli my, spolupráci se symfonickým orchestrem jsme se vždycky trochu bránili. Rokenrol ve spojení s tak monumentálním tělesem jak známo ne vždy dopadá dobře, zavání to trochu patosem. Nabídku jsme dlouho zvažovali, nakonec zvítězila zvědavost a touha udělat to po svém. Aranže pro symfoniky dělal Marek Doubrava, který s námi dlouho hrál, náš humor cítí a myslím, že se mu ho povedlo přenést do zvuku orchestru. Každou písničku jsme se snažili pojmout samostatně a dát jí nějaký koncept.

Festival Rock for Churchill 2016 ve Vroutku.
Tisíce milovníků hudby míří do Vroutku na Rock for Churchill

Jak jste se podílel na albu výtvarně? Jen houslovým klíčem se zástrčkou dole?
(smích) Že je to zástrčka, to slyším poprvé. Ale tahle interpretace mě baví. Chtěl jsem graficky propojit dva totálně rozdílné světy. Tu klasickou hudbu symbolizuje houslový klíč, který je ovšem díky rychlé akvarelové kresbě zpracován takovým punkovým způsobem. Záměrně jsem nechal stékat barvu, papír ji nestíhá vsakovat a ona tak může tobě připomínat zástrčku. Stejnou technikou jsem dělal i kresby na svou poslední výstavu, jejíž fragmenty jsou na severu Čech k vidění v malé soukromé galerii v Kryštofově Údolí nedaleko Liberce.

Booklet CD má jen černobílé fotky proto, že je to jistý druh retra?
Chtěl jsem mít tu černobílou jednoduchost i v booletu, tak jsme všechny fotky původně barevné předělali na černobílé, aby pak ještě víc vynikla jedna přímá barva v typografii na bookletu. Ten princip mám rád, občas se nám opakuje.

Podobné koncerty bývají v mezičase před vydáním nového alba. Měli jste to stejně?
On spíš tento projekt na nějaký měsíc odsunul naše další studiové album. Nepřijít tahle spolupráce, myslím, že už bychom byli dál s albem, ze kterého zatím nemáme ani notu.

Zdroj: Youtube

Tata Bojs & SOČR - Live (Forum Karlín 23. 11. 2016)   Zdroj: YouTube.com/tatabojstv

Koncert z CD vaše písničky dost zjemnil. Proč?
Orchestr má sice velkou dynamiku, ale stejně svými akustickými nástroji nestačí těm našim elektrickým, tak jsme se my museli přizpůsobit jeho hlasitosti, abychom byli dvě plnohodnotná tělesa.

Na CD máte novou písničku Kamarádky. Je pro vás důležitá?
Ona nová není, vyšla na A/B, ale my ji do té doby nehráli živě. Pro projekt se SOČRem si ji přál Marek Doubrava, protože měl o jejím zpracování jasnou představu. Chtěl píseň zaranžovat pouze pro SOČR a Mardošův recitační hlas a orchestr. V té písničce docela funguje záměrná popisnost. Mardoša zpívá: Kamarádka Berta - puberta a Marek se snaží v pár taktech tu pubertu vykreslit. Nebo kamarádka Dana - vdaná, tak na pár vteřin zazní Svatební pochod… a jede se dál.

Zdroj: Youtube

Tata Bojs & SOČR - Kamarádky (Forum Karlín)   Zdroj: YouTube.com/Klasik42 

Při první prezidentské volbě v souboji Schwarzenberg versus Zeman jste se sám dost angažoval. Bude to napřesrok stejné?
Jak sleduju jména, která se o ten úřad zajímají, nejbližší lidsky i názorově je mi zatím Jiří Drahoš. Jestli ho však budu veřejně podporovat, to nechávám otevřené. Schwarzenberga jsem podpořil, protože už to tenkrát bylo takzvaně hop nebo trop. Obecně se ale od politiky držím dál. Tehdy to bylo potřeba, tak jsme do toho šli a snažili se pomoci. To bylo jen proto, že jsem nechtěl, aby vyhrál Zeman.