"Je to už šestapadesátý ročník Telnické patnáctky a letos nám počasí přálo. Tolik sněhu tu už dlouho nebylo. V sobotu svítilo sluníčko, v neděli byla trať měkčí, ale pro všechny závodníky od žáčků až po dospěláky spravedlivá. Vždycky začínají ti nejmenší a nás může těšit skutečnost, že lyžařský oddíl SKP Sever Ústí nad Labem má solidní mládežnickou základnu. Náš Matěj Fejfuša vyhrál čtyřstovku, Daniel Oskar Hozák kategorii starších žáků na trati dlouhé čtyři kilometry, hlavní závod vyhrál Ondra Matoušek a to je také domácí borec," říká ředitelka závodu Hana Suchánková. 

V sobotu se uskutečnilo dvanáct závodů, v neděli osm. Přišel se podívat i starosta obce Telnice Jan Doubrava.

RUSKÉ A ČESKÉ KOLO

"Moc nám pomáhá. Město Ústí přispělo nemalou částkou na úpravu tratí a my se snažíme sportovní veřejnosti vytvořit ideální podmínky. Základní okruh v lese je docela náročný, ale další stopy směrem na Komáří vížku a Liškárnu zvládnou i rodiny s dětmi. Pravidelně se udržuje tzv. ruské a české kolo. Vypadá to, že letošní pololetní prázdniny si děti na Telnici užijí," dodává Suchánková. Prý tento závod vyhrála v minulosti třikrát, prozradila žena ve žluté vestě.

Mezi diváky byla i řada sportovních legend. Např. Jana Vápeníková, bývalá úspěšná biatlonistka přispěchala na běžkách a vydržela tam až do vyhlášení výsledků. Ti nejmenší dokonce na trati plnili různé úkoly, diváků tam bylo dost, stejně jako naleštěných vozidel, na které dohlížela policejní hlídka.

Sjezdařům na Macháčku komplikovala život solidní mlha, z Adolfova bylo vidět až na Komárku.

"V loňském roce jsme založili Horský spolek Adolfov a chceme tuto lokalitu ještě více přiblížit turistům. V zimě se staráme o údržbu běžeckých tratí, instalovali jsme v místě webkameru, spolupracujeme se střediskem zimních sportů Zadní Telnice. Je nás prozatím dvanáct, ale plánů máme i na léto dost," říká Jiří Matoušek, otec vítěze.