V roce 2006 tento turnaj založil tehdejší předseda a zakladatel oddílu pan Pavel Zaschke.Teplický „Graf" nastartoval veteránské hnutí v celé ČR; do té doby existoval jediný turnaj v Hradci Králové. V současnosti se uskuteční za sezonu, až 12 turnajů. Zúčastňují se buď celoživotní šermíři, případně se vrátí šermíři po dlouholeté přestávce a objevují se i začátečníci v pokročilém věku.

Letošní turnaj se snažil realizační tým klubu opravdu vyšperkovat; turnaj umístil do krásných prostor Sportovního centra SCT Trnovany naproti dopravnímu podniku, kde je moderní sportovní zázemí. Hostitelé paní Petra Vondráčková a pan Jiří Beneš se o šermíře starali v duchu domácí péče. Turnaj získal podporu města Teplice, nejen finanční, ale i aktivní účastí náměstkyně primátora PhDr. Radky Růžičkové, Ph.D. a primátora města pana Jaroslava Kubery, který „píchal", jak šermíři říkají, exhibiční zápas na tři zásahy s Anetou Kmečovou (na snímku), loňskou vícemistryní minižaček ČR. Pro všechny sportovní nadšence – stav zápasu skončil 3:1 pro Anetku.

Další zajímavostí a překvapením na oslavě bylo představení projektu nové šermířské haly, kterou vybudují majitelé sportovního areálu SCT Trnovany pro teplický oddíl sportovního šermu; poskytnou prostory bez nájmu. Takovýto přístup soukromé osoby ocenil i primátor města.

Sportovní část probíhala díky vysoké účasti na výborné úrovni i díky zahraničním závodníkům. Tepličtí se zasloužili o zisk tří medailí. Jiří Jakeš ve velmi náročné kategorii AK 3 (60 +) vybojoval bronzovou medaili se svými zkušenými rivaly. O další medaile se zasloužily domácí elévky – Michaela Norková vybojovala stříbro a Veronika Nikolovová bronz.
Turnaj končil společenským večerem, na kterém zůstali téměř všichni závodníci, i ti ze vzdálenějších konců republiky např. Zlína, Brna, Třebíče apod.