„Zrovna odjíždím z jednání s anglickou firmou, která si chce pronajmout čtvrtinu až třetinu celého parku. Zároveň se sem stěhuje další společnost, která se zaobírá vývojem a výrobou moderních skladovacích strojů, stojíme před podpisem nájemní smlouvy na pronájem pěti stovek čtverečních metrů," informoval Stanislav Pavel ze společnosti Perseus Group, která projekt Nupharo převzala.

Čtěte také: Lhůtu na protesty proti novým průmyslovým halám krátí svátky

Noví nájemci se tak zařadí k podnikům van Eupen Repair Czech, Hannas Masters, Lunch service, Centrum pro výzkum energetického využití litosféry či Armax.

STAROSTA JE SKEPTICKÝ

„Zabýváme se CNC obráběním, broušením a výrobou armatur. Máme pronajatých 500 metrů čtverečních a zaměstnáváme 15 lidí. S Nupharem se nám spolupracuje dobře," potvrdil Tomáš Brož z vedení společnosti Armax. Největší firmou je v parku prozatím německá van Eupen Repair Czech.

"My jsme docela velká firma. Pak je tam ale jen UJEP a nějaké dvě tři další menší firmy," řekl jeden ze zaměstnanců německé společnosti, který si nepřál být jmenován z obav o práci.

Starosta Libouchce Jiří Bolík je ale prozatím skeptický. „My tady v podstatě nevíme víc, než bylo v médiích. Kdybych se měl na někoho z Nuphara obrátit, ani bych nevěděl na koho. Takže bych nerad, aby nám tam chvíli po dostavbě zůstal chátrat tak velký areál," poznamenal Jiří Bolík.

Přečtěte si: Kolotoč milionů u Libouchce se zatím nedokáže zastavit

Nupharo park vznikl pod vedením developera Milana Gánika a Jany Ryšlinkové. Ministerstvo průmyslu a obchodu mu přidělilo evropskou dotaci. V letech 2013 až 2015 stál park z veřejných peněz téměř 300 milionů. Podíl vlastní i nadnárodní švýcarská elektrotechnická firma ABB, která do areálu v roce 2013 investovala 2,3 milionu eur.

Loni v srpnu ale Nupharo holding vyhlásil úpadek a skončil na návrh ABB v insolvenčním řízení, jelikož se managementu nedařilo volné prostory zcela naplnit. Holding navíc dlužil 320 milionů společnosti Moravostav. Dluhy přesáhly 464 milionů korun.

DOHODA NEBO SOUD

Vztahy mezi jednotlivými partnery i dodavateli se ocitly na bodu mrazu, když do hry o Nupharo vstoupila společnost Perseus Group.

„Insolvenci se podařilo zastavit, před Vánoci byl podán i návrh na zastavení exekuce. V úterý ale budeme opět vyjednávat se zástupci Moravostavu. Jsme v situaci, kdy čekáme na rozhodnutí soudu, anebo se nakonec dohodneme," uvedl Stanislav Pavel z Perseus Group s tím, že jednání s Moravostavem ohledně dluhu ale vypadají vcelku nadějně.

Poněkud optimističtěji než v minulosti se vyjádřili i top manažeři Moravostavu. „Dohoda je silné slovo, ale dalo by se říci, že jsme na začátku cesty k možnosti, jak by se ten problém dal vyřešit," dodal Jiří Podolský z vedení společnosti.

Rozhovor se spoluzakladatelkou: Nupharo park přitáhne nejlepší mozky