V pětačtyřiceti letech si začal plnit své sny. Absolvoval základní paraglidingový kurz a objednal si i ten rozšířený, dostavuje rodinný dům a rozjel politickou kampaň. Pak ale přišla zpráva, kterou nečekal.

JE TO ÚŽASNÉ

„S manželkou čekáme dítě, je ve třetím měsíci. Netušili jsme, že se něco takového ještě může stát, je to úžasné," říká Leo Steiner s viditelným nadšením v očích. Jeho druhé manželce je totiž 40 let.

Krajské volby 2016 Ústecký kraj.Zdroj: Deník/Iveta KöhlerováZa několik měsíců se tak jednička kandidátky hnutí JsmePRO! Kraj stane otcem. Už počtvrté. „Vlastního mám dvacetiletého syna, další dvě děti jsem vyženil," upřesňuje.

I když kvůli těhotenství své ženy musel zrušit druhý paraglidingový kurz, ničeho nelituje. Jiné plány měla i jeho manželka. Chtěla si dodělat magisterský titul a věnovat se psychoterapii.

„Bude to náročné, ale společně to zvládneme. Nelze dělat kampaň, věnovat se paraglidingu a ještě shánět kočárky. Už jsme dokonce přestavili postel v ložnici, abychom se vešli," popisuje vystudovaný učitel, pro něhož je rodina na prvním místě. Současně ale dodává, že stejně důležité je zanechat pozitivní stopu.

„Když se člověk podívá do svého osobního zrcadla, nesmí uhnout pohledem. Nemusí se mu všechno povést, ale když udělá chybu, měl by se z ní poučit. Stopa v životě se pak projevuje i v rodině a dětech," přibližuje svou filozofii.

NA JAZYKY NEMÁ VLOHY

Svému původnímu povolání se Steiner věnoval několik let. Učil na základní, střední i vysoké škole. Mezitím stihl vystudovat ekonomiku. Čísla ho totiž vždycky bavila. „Naopak nemám talent na jazyky," přiznává rodák z Mostu, kde prožil téměř 35 let.

Nyní bydlí s rodinou v malé vesničce Smolnice u Loun, která je i jeho nejoblíbenějším místem v kraji. Ze své zahrady má totiž jako na dlani Most, Chomutov, kopec Raná a Kletečná, k nimž má osobní vztah.

V roce 2000 Steiner přesedlal na dotace a projektování. Prošel neziskovým i podnikatelským sektorem. Nyní působí ve státní správě na Státním fondu životního prostředí ČR jako ředitel sekce řízení Národních programů. „Nejtěžší byla určitě neziskovka. Když jsem dělal ředitele oblastní charity, šedivěly mi vlasy. Tam se šlo na maximální riziko. Teď pod sebou mám 150 lidí a bavíme se o miliardách," srovnává.

BOJOVNÍK S KORUPCÍ

Jak sám říká, slávu i nepřítele mu přineslo působení v ROP Severozápad, kde odhalil korupci a nerovné rozdělování evropských dotací. „Byl jsem tam krátce, jen 83 dní, ale v branži dotací jsem se předtím pohyboval 12 let, takže jsem se do toho rychle dostal. Oni se navíc nehlídali," vzpomíná Steiner. Na vedení úřadu pak podal trestní oznámení.

V politice se pohybuje už od roku 1990, kdy vstoupil do KDU-ČSL. Členem byl až do roku 2014. Ve volbách kandidoval víc než desetkrát, ani jednou to ale nevyšlo. Usiloval o křeslo poslance, senátora i europoslance.

V komunálních volbách to zkoušel v Mostě nebo Mariánských Radčicích.

„Jsem rekordmanem ve volebních porážkách," říká s nadsázkou. Před pěti lety stál u zrodu hnutí PRO! Kraj, které v posledních krajských volbách získalo šest zastupitelských křesel a skončilo v opozici.

„A to nám nikdo nevěřil. Když ale člověk do něčeho dá energii a má trochu štěstí, může to vyjít," připomíná Steiner, který ovšem v posledních krajských volbách nekandidoval.

Na zastupitelstva ale chodí a kritikou při svých projevech nešetří. Do letošních voleb jde jeho hnutí sice s novým názvem JsmePRO! Kraj 2016, ale se stejnými osobnostmi, k nimž patří současní krajští zastupitelé Šárka Zimová Dostálová či Jiří Řehák.

Naším cílem je rozbít moloch Krajské zdravotní

Ústecký kraj Každému lídrovi Deník položil pět stejných otázek s volební tematikou. Na jednu odpověď má kandidát maximálně 500 znaků.

1. Co je podle vás největším problémem Ústeckého kraje?
Do našeho pestrobarevného domova patří krása, radost, ale i jizvy a zbabělost. Pokud najdeme odvahu bez pomoci vlády, oligarchů či dotací tu pevně zapustit kořeny a společným úsilím vykročit k široké „čistotě" kraje, máme vyhráno. Musíme spoléhat na sebe a táhnout za jeden provaz. Chtěli bychom lidem dát více víry a naděje, že ačkoliv to půjde ztěžka, tak to stojí za to. Kvůli sobě a našim dětem.

2. Jaké jsou priority vašeho programu?
Program není pouze náš, ale je dílem téměř tisíce občanů kraje, kteří vyplnili anketu Však vy víte. Společně chceme řešit zdravotnictví rozbitím politického molochu Krajská zdravotní, a to například zrušením zde obvyklých zlatých politických trafik, zapojením odborníků a měst do řízení. Ve školství budeme prosazovat zrovnoprávnění všech typů vzdělání a zrušíme všechny netransparentní krajské dotace, které jsou přínosem pouze pro vybrané firmy a na ně napojené politiky.

3. Pokud se dostanete do vedení kraje, na co se zaměříte jako první?
Uklidíme vyhlášenou laboratoř podvodů a lumpů a společně z ní uděláme výkladní skříň přeměny zdevastovaného, vyrabovaného a vykořeněného regionu, který s odvahou skočil z minulého tisíciletí do třetího. Aby se nám to povedlo, do rozvoje kraje aktivně zapojíme města, firmy, neziskovky a každého aktivního občana, pro něhož domov nekončí na prahu jeho domu.

4. Na jedné straně kraj trápí nezaměstnanost, na druhé chybějí kvalifikovaní pracovníci. Jak byste tento problém řešil?
Kraj zde totálně zkolaboval. Jinde úspěšně ověřeným receptem je duální vzdělávání, kdy stát zajistí teorii a firma praxi. První takovou vlaštovkou, která musela čelit odporu kraje, je firma TOS Varnsdorf. Založila učiliště s duálním vzděláváním. Všichni na tom nakonec vydělají.

5. S kým byste byli ochotni vytvořit koalici v případě úspěchu? S kým určitě ne?
S každým, kdo do politiky nejde krást nebo si vydělat nicneděláním. Ne s lumpy, jejichž životní filosofií jsou lež, nenávist nebo heslo Kdo nekrade, okrádá rodinu. Samozřejmostí spolupráce je, že se nám podaří prosadit náš program. Vyautován je rovněž ten, kdo se řídí heslem Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Kraj potřebuje odvážnou vládu, která otočí kormidlem z východu na západ a z minulosti do budoucnosti.

Předvolební seriál Deníku. Kdo se představí?Sobota 17. 9. - Saša Štembera (Sev.)
Pondělí 19. 9. Leo Steiner (JsmePRO! Kraj 2016)
Středa 21. 9. Jiří Kulhánek (ODS)
Pátek 23. 9. Michal Kučera (TOP 09)
Pondělí 26. 9. Oldřich Bubeníček (KSČM)
Pátek 30. 9. Jaroslav Foldyna (ČSSD)
Pondělí 3. 10. Petr Urbánek (ANO)
Jak jsme vybírali lídry?
Postupně vám představíme sedm lídrů stran a hnutí kandidujících do zastupitelstva Ústeckého kraje. Do výběru se dostaly strany a hnutí zastoupené v současném zastupitelstvu a vstupující do voleb s vlastní kandidátní listinou a také další podle výsledků posledních voleb do parlamentu v Ústeckém kraji. Ve středu 5. října zveřejníme seznam všech lídrů.