Podloží dálnice D8 u prackovické estakády se pohnulo. Bude potřeba ji zase na čas uzavřít. Kolem poledne o tom bude jednat Ústecký kraj s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). Tato informace se šířila po Ústecku.

Čtěte také: Obleva ani deště podle ŘSD neovlivnily stabilitu D8 u Prackovic

JEDNAJÍ O OPRAVÁCH OBJÍZDNÝCH TRAS

Jaroslav Komínek, náměstek ústeckého hejtmana, ale informaci nepotvrdil. „Od vás ji slyším poprvé. Budeme sice v úterý s ŘSD jednat ve Velemíně, ale hlavně o opravách bývalých objízdných tras, poničených těžkou nákladní dopravou," uvedl v pondělí dopoledne.

Informaci o uzavření dálnice nepotvrdil ani mluvčí ředitelství dálnic Jan Rýdl. „Kdyby se dělo něco tak dramatického, tak bych tuto informaci měl. Kdyby bylo potřeba dálnici uzavřít nebo vymezit dopravu, určitě bychom o tom intenzivně informovali," odmítl Jan Rýdl další potíže na estakádě u Prackovic.

Zároveň vysvětlil, že stav podloží konzultují s celým týmem odborníků geologického monitoringu, a pokud by zaznamenali sesuvný trend, nikoliv například jen jednotlivý pohyb, už by přijali bezpečnostní opatření.

Během návštěvy stavby na estakádě vše vypadalo normálně. Po stavbě se v dohledu pohybovaly tři stroje a prováděly zabezpečovací práce.

DÁLNICE BY MĚLA SLOUŽIT

Uzavření dálnice by ovšem znamenalo problém. „Mně osobně by dost vadilo. Když si zase představím ty kolony kamionů, kvůli kterým se dvacetiminutová cesta protáhla na pětačtyřicet minut, bere mě čert. Byla by to škoda, když už tady dálnici postavili, měla by sloužit," myslí si řidič Miroslav Sucharda z Ústecka.

Přečtěte si: Úleva pro obce. D8 stáhla kamiony ze Středohoří

Podobně má obavy z uzavření dálnice D8 například i Miroslav Suchý, starosta obce Dolní Zálezly, která leží na silnici I/30 podél Labe.

„Uzavření dálnice D8 by pro nás znamenalo nárůst počtu kamionů z nějakých maximálně patnácti stovek nebo méně na deset až dvanáct tisíc za den. Tento týden budeme s ministrem Danem Ťokem jednat, tak se ho na to hned zeptám a rozhodně se o to nepřestanu zajímat," dodal starosta Suchý.

Prozatím tedy zůstává termín ukončení částečné uzavírky na estakádě stejný, zhruba za měsíc by měly být zpřístupněny všechny jízdní pruhy.

Mohlo by vás také zajímat: Díky otevřené dálnici D8 opět může poslouchat kukačku