Nová cyklostezka propojí přístaviště Velké Žernoseky s úsekem vedoucím mezi řekou Labe a železniční tratí.

„Po jejím dokončení se zvýší bezpečnost cyklistů a návštěvníků, kteří nemusejí využívat frekventovanou a úzkou silnici druhé třídy. Projektant se musel vypořádat s řadou problémů souvisejících s odvodněním profilu podél železniční trati a několika přemostěními. Úsek mezi dvěma viadukty, v délce necelých dvou kilometrů, bude mít asfaltový povrch," vysvětlil ředitel Destinační agentury České středohoří Luděk Jirman.

Labská stezka v Ústeckém kraji, kterou financuje ze svého rozpočtu ústecké hejtmanství, měří přes devadesát kilometrů. Pro cyklisty je důležité, že se z velké části vyhýbá motorové dopravě.

PŮJČOVNU KOL lidé naleznou na lovosickém nádraží přímo v úschovně zavazadel vedle osobních pokladen. Na výběr jsou kola horská i treková, pánská i dámská.
Na cyklovýlet můžete vyrazit z nádraží na vypůjčeném kole

K její úplnosti nyní chybí dokončit ještě několik úseků. Podobně problematický, jako je ten ve Velkých Žernosekách, je úsek od mostku mezi Okny a Nučnicemi vedoucí k Třebouticím.

Zde by výstavba cesty mezi silnicí a řekou byla vzhledem k protipovodňovým opatřením velmi nákladná. V úvahu připadá položení trasy podél současného chodníku a vybudování dvou přechodů přes vozovku. Realizace by se mohla skloubit s osazením zpomalovacími semafory, které chce prosadit obec Křešice.

„S přípravou této akce se řeší zkvalitnění povrchu na trase mezi Třebouticemi a Křešicemi, který je po dešti špatně sjízdný," doplnil koordinátor Labské stezky Michal Horáček.

Během června dojde v Českém středohoří k přeznačení cyklotrasy č. 3102 Roudnice nad Labem – Litoměřice přes Terezín na cyklotrasu 2A.

Švestková dráha
Turistická doprava v Českém středohoří

Vznikne tak druhá část Labské stezky, která ponese mezinárodní označení EuroVelo 7. Dále bude vyznačena cyklotrasa z Roudnice nad Labem na Říp a Labská stezka tak bude díky nově vzniklé cyklotrase spojena s tímto významným turistickým cílem.

Projekt Labské stezky je společnou investicí Ústeckého kraje a měst Děčín, Ústí nad Labem, Litoměřice a Roudnice nad Labem. Marketing Labské stezky zajišťuje v Ústeckém kraji Destinační agentura České středohoří.

Síť cyklostezek v Ústeckém kraji se tak utěšeně rozrůstá. Nové stezky přibývají nejen na Litoměřicku, ale také v dalších okresech. Novou cyklostezku plánují v Krásné Lípě na Děčínsku. Měla by propojit centrum Českého Švýcarska s Rumburkem.

„Stezka by měla vést od našeho hlavního vlakového nádraží po úpatí Dymníku, okolo rumburské přehrady až do Rumburku," říká krásnolipský starosta Jan Kolář.

Krásná Lípa by měla vybudovat z celkové délky cyklostezky přes dva kilometry. Ty by měly vyjít na přibližně čtyři miliony.

K cestě z Lovosic do Píšťan a zpět mohou lidé nyní využít přívoz
Píšťany a Lovosice by mohla spojit lávka