Lososy vypustili do řeky na vybraných místech pracovníci správy národního parku spolu se školáky. „Zúčastnila se krásnolipská základní škola, základní škola z Děčína a studenti ze střední lesnické školy. Odhadem to bylo kolem padesáti až šedesáti lidí," uvedl mluvčí parku Tomáš Salov s tím, že děti vypouštěly lososy u Dolského mlýna.

Pracovníci správy národního parku pak vypouštěli ryby v dolních částech soutěsek Kamenice, Edmundově soutěsce a Divoké soutěsce. Je totiž důležité, aby byla distribuce ryb rovnoměrná.

Instalace chytré zastávky v Děčíně na Tyršově ulici.
CO TÝDEN DAL: Čarodejnice, inteligentní zastávka, otevření Nebíčka

„Losos obecný byl do počátku 20. století v Labi a jeho přítocích, tedy i v Kamenici, běžnou rybou. K jeho úplnému vyhubení vedla kombinace nadměrného lovu, zvyšujícího se množství vodních děl a průmyslového znečištění vod. Podmínky pro navrácení nastaly až v devadesátých letech," popisuje Salov s tím, že národní park se do programu zapojil po svém vzniku v roce 2000. Lososi se do Kamenice pravidelně vracejí od roku 2002.

„I přesto, že se lososi každoročně vracejí, potřebují stále podporu ze strany člověka, aby se mohli opět stát trvalou součástí naší přírody," řekl Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko.

Vypouštění lososů do říčky Kamenice. Zdroj: Správa Národního parku České Švýcarsko

Populace lososů totiž není dostatečně silná, aby došlo k založení nové generace nezávisle na lidské podpoře. Správa parku proto průběžně hledá další přístupy, jak počet vracejících se ryb zvýšit. Od roku 2008 proto probíhá doplňkové vypouštění takzvaných půlročků, nejnověji byly testovány také takzvané inkubační schránky umožňující dolíhnutí lososích jiker přímo v Kamenici nebo jejích přítocích. Pro tento účel vyvinula společnost BELECO, z.s., speciální plovoucí boxy, které po ověření vykazují téměř stoprocentní úspěšnost líhnutí jiker. Proto správa parku počítá se zvýšeným využíváním tohoto typu schránek.

Děčínskem v sobotu projížděl vlak tažený parní lokomotivou, které fanoušci železnice přezdívají Papoušek.
FOTO: Papoušek potěšil nejen milovníky železniční nostalgie

„Zvolená metoda prokázala, že je možné jikry lososů inkubovat přímo v prostředí mateřského toku, což je důležité zejména pro dobrý vývoj takzvaného homingu, tedy vlastnosti, která rybě napomáhá při návratu z moře do mateřské řeky," popisuje Jiří Křesina ze společnosti BELECO, z.s.

Lososy může podpořit kdokoliv, a to například formou adopce zasláním DMS. Adoptivní rodiče se pak mohou zúčastnit podzimního vypouštění půlročků.

Lidé si již adoptovali téměř dvanáct tisíc lososů. Podrobnosti o dárcovském programu jsou k dispozici na webu www.navratlososu.cz či na facebooku @navratlososu.

Losos obecnýLosos obecný je ryba, jejíž životní cyklus začíná ve sladkých vodách, odkud se po jednom až dvou letech vývoje vydává na tah do moře, kde dospívá. Za rozmnožováním se pak po zhruba čtyřech letech vrací do domovské vody. Tuto cestu je ryba schopna absolvovat opakovaně, na rozdíl od některých aljašských či kamčatských druhů automaticky nehyne.