Napjaté vztahy panují mezi dozorčí radou ústecké zoologické zahrady a některými politiky. Exředitel a člen dozorčí rady zoo Bořek Voráč si v průběhu tohoto týdne pozval ústecké zastupitele na schůzku přímo do zoo, aby je s momentální situací seznámil. Z celkem 37 zastupitelů ale dorazil jen jediný Martin Krsek (PRO!Ústí).

„Pozvání přišlo v neděli večer, takže se nedivím ostatním kolegům, že ho nereflektovali. Pan Voráč mi dokládal důležitost dozorčí rady a přišel i s různými obviněnými na bývalého ředitele. Nabyl jsem pocitu, že je to pan Voráč, kdo zahradu řídí, a to by jako člen dozorčí rady rozhodně neměl," říká Krsek, podle kterého se složení dozorčí rady, která má zahradu kontrolovat, ukázalo jako nevhodné. Momentálně v ní vedle Voráče sedí další bývalí ředitelé zoo, Tomáš Kraus a Václav Poživil.

Čtěte více. Šéf ústecké zoo Lubomír Moudrý rezignoval. Kvůli tlakům v dozorčí radě

„Členové dozorčí rady zoo, na rozdíl od Činoherního studia (ČS), podle mě nezvládli svoji roli dle zřizovací listiny. Ať nastoupí jakýkoli ředitel, osobně nepředpokládám, že bude chtít, aby mu do chodu zoo mluvili bývalí ředitelé," napsal náměstek primátorky Jiří Madar v dopise zastupitelům.

Madarovo vyjádření Tomáš Kraus odmítá. „Uráží mě to lidsky i odborně, veškeré mé dosavadní kroky jsou opřeny o příslušná ustanovení zřizovací listiny zoo a v případě potřeby to samozřejmě kdykoliv doložím," podotkl Kraus. Situaci kolem dozorčí rady považuje za zpolitizovanou.

JE TO ŠPATNĚ

Jedním z impulsů Voráčovy schůzky byly dopisy zastupitelů za TOP 09 Radima Bzury a Ilony Tajchnerové, v nichž oba upozorňují na nedostatky v zahradě. „Zoo má svůj vlastní management a město má odpovědného náměstka za příspěvkové organizace. Nebudeme skákat, jak píská pan Voráč. Není dobré, aby do řízení čehokoliv zasahovalo navíc 37 zastupitelů. Celý tento konstrukt „řízení" zoo je naprosto špatně," shodují se Bzura s Tajchnerovou.

Madar tak uvádí dvě varianty, kterými se mohou zastupitelé dále ubírat. „Buď systémově obě dozorčí rady v zoo i ČS zrušíme, nebo převolíme dozorčí radu zoo bez účasti bývalých ředitelů, ale se zástupci politických stran a hnutí," uvedl Madar.

Sám Voráč situaci uklidňuje. „Dozorčí rada chrání zahradu před špatnými kroky, je sestavená z bývalých ředitelů, kteří vědí, co zahrada potřebuje a jsou odborníky," uvedl.

Přečtěte si takéMěsto vypisuje výběrové řízení na ředitele zoo. Jiřího Bálka radnice odmítá