Veliká otevřená rána na zkrvaveném krku, asi deset stehů. Kdyby ji veterinář neošetřil, tříletý kříženec rotvajlera Bart mohl zemřít. „Tak zubožená zvířata se k nám dostávají málokdy," říká se slzami v očích Jaroslava Ježková, vedoucí Centra pro zvířata v nouzi při Zoo Ústí nad Labem.

Zdroj: Deník/Radek Strnad

Když psa Barta viděla, byla v šoku. Do útulku ho minutý týden přivezl psovod městské policie. Zraněného a vyhladovělého psa majiteli odebrali strážníci ve spolupráci s krajskou veterinární správou.

Dva až tři měsíce totiž Barta bezohledný páníček nechal uvázaného na zahradě v Krásném Březně a nestaral se o něj. Nedával mu najíst, napít a ani ho neodvazoval, aby se mohl proběhnout.
Na týrání upozornila místní obyvatelka, která sledovala, jak Bart hubne.

„Pejsek byl špatně umístěn na zahradě u činžáku v Krásném Březně. Na krku měl asi dvaceticentimetrovou ránu, kterou si prodřel od obojku. Okolo sebe měl vlastní výkaly," popisuje Miroslava Jeřábková z veterinární správy.

STRAŠNĚ TO BOLELO

Zranění si kříženec rotvajlera způsobil sám, když se chtěl osvobodit a když se snažil vítat lidi, kteří chodili okolo. „Nejprve byl veselý, pak ale hubnul a ztrácel náladu. To bylo asi kvůli té ráně, protože měl rozedřený celý krk. Muselo ho to strašně bolet," dodává vedoucí útulku.

Ránu psovi zašil zvěrolékař. „Hodně mě překvapilo až příjemně šokovalo, jak je Bart i po tak smutném zážitku a po operaci veselý a hravý," podotýká Ježková. V ústeckém útulku přitom Bart není poprvé. Právě odtud si ho vzal majitel, u kterého zuboženého psa našla veterinární správa.

„Podle muže, který se nyní o psa staral, si psa z útulku vzal jeho syn. Ten je ale v současnosti v Anglii," říká úřednice, která má na Ústecku na starost podněty týkající se týrání zvířat. Mladému majiteli teď hrozí postih. Podle posouzení komise magistrátu může dostat pokutu až 20 tisíc korun.

BÝVAL ČILÝ A ZDRAVÝ

Když si Barta bral z útulku, byl pes v dobré kondici. „Pamatuji si ho jako čilého a zdravého," ukazuje Jaroslava Ježková snímek rotvajlera starý pár let. Vzápětí vytahuje fotografii z minulého týdne. Na ní už je jen zubožené zvíře. A šokující detaily velkých otevřených ran. „Tohle že je Bart?" diví se pořád Ježková.

Až mladému psovi vyndají stehy, útulek ho uvolní pro adopci. „Odhaduji, že to bude tak do deseti, čtrnácti dnů," říká Bartova dočasná máma. Kříženec by se podle ní hodil například do sportovní rodiny.

„Pejsek je to hodně živý, dostatek pohybu asi pro něj bude důležitý. Umí se dobře pohybovat i po bytě, tady u nás si klidně vleze do křesla, kde spí," dodává s úsměvem a je ráda, že pes po tak otřesném zážitku na lidi nezanevřel.

Další případy týraných zvířat na Ústecku: Štěně nechali na mrazu, v útulku čeká na páníčka

Chtěli se ho zbavit? Promrzlého psíka zachránili až strážníci

Psí množírny nic nezastaví

U popelnice v Děčíně někdo svázal kočku

Jehňata umrzají v otřesných podmínkách

Jorkšírský teriér skončil v kontejneru