Dvojice lvů konžských měla první rande a vypadá to, že v sobě našla zalíbení. Lvice Kivu se podle kurátorky chovu savců brněnské zoo Doroty Gremlicové projevila jako vyrovnaná kočka.

„Na Lolka je laskavá, a byla to dokonce právě ona, kdo byl iniciátorem seznamování. Když jsme je pozorovali v noci, spali vedle sebe u mříže,“ uvedla Gremlicová. Lvice Kivu se narodila v roce 2012 v portugalské Zoo Lisabon, poté se přestěhovala do Ústí.

Do moravské metropole dorazila letos 11. července. Samec Lolek je mladší, na svět přišel v roce 2015 v polském Gdaňsku, do Brna přijel 18. července.

Novou expozici pro lvy konžské otevře brněnská zoo v sobotu 26. srpna. Do Zoo Brno se lvi vrátí po čtrnácti letech. I to je paralela s Ústím, kde v roce 2005 obnovili chov lvů také po čtrnáctileté přestávce.

Leon v říjnu 2015.
FOTO: Leon z ústecké zoo je světovou hvězdou

Poslední brněnský lev, samec Bali, odešel do Zoo Les Sables dˊOlonne ve Francii v roce 2003. Důvodem byly nevyhovující podmínky pro chov těchto šelem. Brněnská zoo chovala lvy nepřetržitě od roku 1953 a například v letech 1962 – 1972 odchovala jedenáct lvíčat.

Lev konžský v ústecké zooChov lvů byl v ústeké zoo obnovený po čtrnáctileté přestávce v roce 2005. Leon a Ronja pocházejí ze Zoo Halle a okamžitě po svém příchodu se stali miláčky návštěvníků. V roce 2014 k nim přibyla mladá samice Kivu, která je zatím od původního páru oddělena. Jedná se o vzácný poddruh, v evropských zoo se jich chová přibližně 30 kusů.