„My nic nevíme, my jsme Pražáci. Řekněte nám, co a jak,“ smála se v sobotu dopoledne parta na návsi ve Velkých Žernosekách. Informační a registrační stánek tu měl první ročník akce Otevřené sklepy. Představilo se na ní devět oblastních vinařství.

Ke Zdeňkovi Vybíralovi do Malých Žernosek se lidé dostávali přívozem přes Labe, do nejvzdálenějšího vinařství Johann W v Třebívlicích je vypravoval kyvadlový autobus. Nakonec za vínem dorazilo několik set návštěvníků.

Skupinky lidí s degustační sklenkou na krku zaplnily hlavně dvorky čtyř vinařů u silnice ve Velkých Žernosekách. Kromě těch z okolí a Prahy mezi nimi byli lidé až z Domažlic či Jindřichova Hradce.

NIC NEDOSLAZUJÍ

Lucie s Andreou přijely vlakem z Ústí. „U Dalibora Mikulenky nám chutnal Aurelius, ale fakt výborný byl nasládlý Charpin z vinařství Porta Bohemica,“ pochvalovaly si veselé mladé ženy.

Michal a Aneta podobné akce znají z Moravy. „Tam se ale vína doslazují, aby chutnala Pražákům. Tady mají sušší, na která jsme zvyklí,“ liboval si hovorný pár.

V Roudnici nad Labem proběhl v sobotu sraz veteránů a stylová módní přehlídka.
FOTO: Roudnice se na chvíli přenesla do první republiky

Moderní ocelové cisterny na zpracování vína vyrazili z Žernosek okouknout zvědavci do nového Vinařství pod Radobýlem. Sídlí v nepřehlédnutelné velké budově fialové barvy na začátku Žalhostic. Ředitel teplických lázní Radek Popovič se svou ženou do podniku investovali několik desítek milionů korun.

Manželé se pochlubili čerstvou radostí, kterou jim jejich víno udělalo. Na Hradeckém poháru vína, jenž se konal v pátek, byl podle odborných degustátorů Ryzlink rýnský z produkce Popovičových nejlepší mezi soutěžními českými víny.

„Už teď se s vinaři bavím o tom, že uděláme druhý ročník. Opět poslední prázdninový víkend,“ hodnotil celou akci jeden z organizátorů Michal Závada.

Podle něj ale bude třeba více výdejních míst na žetony a vinaři si musejí zajistit více personálu. „Byli jsme připraveni i na větší počet lidí, někdy se ale dělaly fronty. Akce totiž byla náročná hlavně logisticky,“ vysvětluje pořadatel.

MALÝ ZÁZRAK

To, že při takové účasti nedošlo k žádnému zranění ani dopravním komplikacím, považuje za malý zázrak. „Vinaři to napoprvé zvládli skvěle, od účastníků mám jen dobrou zpětnou vazbu,“ uzavírá Michal Závada.

Hledači pokladů s detektory kovu nalezli na poli u Roudnice nad Labem vzácný nález stříbrných mincí z doby 14. a 15 století. Mince odevzdali do Podřipského muzea.
Pole vydalo zatím největší poklad Roudnicka: 1300 stříbrných mincí