Na motocyklu absolvoval trasu dlouhou dva tisíce kilometrů. Francouzský spisovatel literatury faktu Laurent Guillet zakončil svou jízdu po Nejdelší stopované světa, která spojuje Francii, Německo a Českou republiku. Konečnou zastávkou na ní je severočeský Most.

„Cesta byla moc fajn. Opět jsem potkávali lidi, se kterými se rád vídám a kteří na mém projektu spolupracují,“ řekl Deník po příjezdu do Mostu Guillet.

NEJDELŠÍ STOPOVANÁ SVĚTA

Ten Nejdelší stopovanou světa, jako projekt, v podstatě nejdelší naučné stezky na světě, měřící dva tisíce kilometrů, vymyslel před pěti lety. Stalo se tak rok poté, co literárně zpracoval a ve vlastním nakladatelství vydal knihu o příběhu svého prastrýce Josepha Santerre, který v únoru 1945 zahynul v táboře č. 28 na Mostecku jako válečný zajatec.

„Hodně lidí zastává názor, že kniha žije od svého vzniku a vydání jen krátce. A mají pravdu. Bývá to několik měsíců, možná o něco déle. Já se ale nemohu a nechci smířit s tím, že by kniha s historickým cílem, která představovala mnoho měsíců usilovné práce, měla jen tak zmizet. Proto jsem se rozhodl na základě příběhu Josepha udělat knihu začátkem nového dobrodružství,“ řekl dále Guillet.

Night Run Most 2016, sobota 13. srpna.
Na startovním roštu nočního běhu už je pořádná tlačenice

Do Nejdelší stopované je zapojeno celkem osm měst, kterými Joseph Santerre jako válečný zajatec na své pouti prošel. Začíná v Trévelo, Josephovo rodném městě.

Další zastávkami pak jsou francouzský Sarrebourg, německá města Bad Liebenwerda, Mühlberg, Hartmannsdorf, Legenfeld, Plauen, a česká města Litvínov a Most.

Na každé zastávce je pamětní deska s textem ve francouzštině, němčině, angličtině a češtině s mapkou a částí příběhu. Na radnici účastník obdrží do průvodce naučnou stezkou razítko. Poté, co absolvuje celou stopovanou, dostane kromě množství informací o II. světové válce od jejího tvůrce certifikát a kravatu s emblémem projektu.

Celou trasu, po které trvá cestování většinou dva týdny, už absolvovalo několik skupin. „Ale jedou po ní, někdy jenom po části, i jednotlivci,“ říká Guillet s tím, že v letošní roce už ví o pěti lidech, kteří dva tisíce kilometrů dlouhé putování absolvovali.

LETOŠNÍ JÍZDA

Trasu většinou absolvují větší skupiny, jako tomu bylo v roce 2012 při první jízdě a dva roky nato, nebo menší skupinky. Guillet ale chtěl svou jízdou ukázat, že ji může absolvovat klidně i jedinec, když si na cestování za poznáním udělá dostatek času.

Sám autor se chtěl už loni vydat na trasu dokonce pěšky. Pochod chtěl začít v červenci a do cíle dorazit v říjnu. Jenže z pochodu nakonec sešlo. Těsně po Novém roce si poranil achylovku a lékaři mu dálkovou chůzi nedoporučili. Rozhodl se tedy pro letošní jízdu na motorce.

Vyrazil v úterý 11. července z Trévelo v 11 hodin. Do druhé zastávky, městečka Sarrebourg, dorazil po dvou dnech a jízdě dlouhé 900 kilometrů. Zde si dal odpočinek, ale nelenošil.

Závody minibiků na mosteckém autodromu.
Prezident AČR: Premiéra minibiků v Mostě se vydařila, trať je jezdecky zajímavá

S vedením místní radnice domlouval další možné akce a spolupráci. Motorku značky Honda opět nastartoval ve čtvrtek 20. července a vydal se do německého města Bad Liebenwerda, kam dorazil 21. července, hodinu před polednem. Následoval krátký přejezd do šestnáct kilometrů vzdáleného Mühlberg/Elbe, kde je zastávka číslo 3.

Dva dny nato už projížděl Hartmannsdorfem, Lengenfeldem a městem Plauen. V poslední den své jízdy, v pátek 28. července, Guillet dorazil do Litvínova a do Mostu. Celkem tak ujel za řídítky svého silného motocyklu 2 056 kilometrů. Samozřejmě sbíral razítka do turistického průvodce stopovanou.

Tím, že je možné absolvovat trasu Nejdelší stopované projekt sedmačtyřicetiletého Francouze nekončí. Má ještě další cíle, které vybudovanou cestou mohou více zatraktivnit. Jedním z nich jsou stromy míru.

„Projekt je vytvořen na sto let, aby se i další generace dozvěděly o válečných událostech. Kromě cestování po trase a získávání poznatků, tak po dohodě s jednotlivými radnicemi ještě letos chystáme vysazování stromů míru,“ říká Guillet s tím, že například v Mostě se s primátorem dohodl, že společně vysadí strom v září.

Strašidelná lanovka na Klínech.
Strašidelná lanovka na Klínech se vrací v novém a lepším kabátě