„Je to vážný problém. Tato společnost není nejšťastnější volba," varuje hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

HEJTMAN ŽÁDÁ PŘEHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ

Ve výběrovém řízení ministerstva zdravotnictví na provoz letecké záchranné služby v Ústeckém kraji slovenská firma nabídla nejnižší cenu.

Hejtman Bubeníček nyní požádal ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, aby výsledky zakázky přehodnotil a zvážil všechna rizika.

„Měla by se vzít v úvahu všechna pro a proti, jde totiž o zdraví lidí. Sám to nemohu odborně posoudit, ale pokud ti, kteří věci rozumí, říkají, že vrtulníky nesplňují podmínky a nejsou nejnovější, mělo by se to přehodnotit," zdůraznil Bubeníček.

Vládou schválená komise už ale rozhodla. „V tuto chvíli nemůžeme sdělovat další podrobnosti, a to až do ukončení veřejné zakázky," řekla mluvčí ministerstva Dana Šalamunová.

VRTULNÍKY NEMAJÍ PLNOU CERTIFIKACI

K poslední nehodě vrtulníku ATE došlo minulou středu. Stroj Bell 429 se zřítil na středním Slovensku. Zemřel pilot, lékařka, záchranář i pacient. Další nehoda se stala loni v červenci.

S výběrovým řízením nesouhlasí ani Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR a Společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof. ATE podle nich létá se starými vrtulníky, které nesplňují normy.

„ATE nabídla vrtulníky Augusta 109K2 bez plné certifikace v kategorii A," uvádí zástupci organizací v dopise ministru Němečkovi.

Na dotaz, zda ATE zaznamenala protesty proti svému působení na ústecké základně, mluvčí Zuzana Hopjaková jen potvrdila účast firmy v českém tendru.

„Zatím nemáme oficiální výsledky, nemůžeme se vyjadřovat," uvedla. Leteckou záchranku v Ústeckém kraji dosud zajišťuje firma DSA. Od příštího roku by měla startovat jen ze základny v Liberci a Hradci Králové.

Lékařka Patrícia Krajňáková (†46), pilot Ján Rušin (†50), záchranář František Bartoš (†32) zahynuli při poslední havárii vrtulníku společnosti ATE. Zdroj: archiv ATE