Volby v Ústeckém kraji vyhrálo hnutí ANO 2011 v čele s litoměřickým manažerem Petrem Urbánkem. Jeho lidé v zastupitelstvu obsadí 20 z 55 křesel.

JEDNÁNÍ ZAČALA V NEDĚLI 

Naopak propad zaznamenali komunisté, kteří v kraji dosud vládli. Obhájili jen 13 ze svých 20 mandátů. V zastupitelstvu ještě usedne ČSSD (10 zast.), ODS (7) a nově koalice SPD a SPO (5).

Vyjednávání o krajské vládě se rozjela už v neděli odpoledne. Vedení ANO se sešlo s komunisty, schůzku si naplánovalo i s ČSSD.

„Komunisty nelze z jednání vynechat. Šli jsme do politiky s nějakými ideály, ale musíme respektovat 
i vůli těch, kteří nás nevolí," uvedl předseda krajského předsednictva ANO Jan Richter.

Kromě něj se za hnutí Andreje Babiše schůzky zúčastnili místopředsedové Pavel Elias 
a ministr životního prostředí Richard Brabec. Naopak chyběl volební lídr Petr Urbánek.

„Rozhodli jsme, že vyjednávání bude řídit krajské předsednictvo a pan Urbánek není jeho členem," vysvětlil Richter. Samotný Urbánek v neděli nebral telefony a ani neodpověděl Deníku na SMS zprávu. Přitom v sobotu hned po volbách s novináři mluvil.

POHODLNÁ VĚTŠINA

Komunisty při jednání 
s ANO zastupoval hejtman Oldřich Bubeníček, současná radní Jitka Sachetová a Jiří Novák. Pokud by se obě strany dohodly, budou mít v zastupitelstvu pohodlnou většinu. „Během týdne, až vše projednáme ve svých krajských orgánech, se sejdeme znovu," prozradil Bubeníček.

Zda bude ANO trvat na svém hejtmanovi, zatím není jisté. Ve hře je prý více možností. „Variantu, ke které se přikláníme, v tuto chvíli nemohu prozradit," řekl Richter.

Vítězná strana by měla mít hejtmana," myslí si Bubeníček. Sám přitom nevyloučil ani rozhovory s ostatními stranami.

NOVÁ KOALICE  BERE VŠECHNY

ČSSD, která dosud vládla 
v kraji s komunisty, zůstala zatím trochu mimo hru. Jen s komunisty by totiž v zastupitelstvu většinu neměla.

„Čekáme, až nás někdo ohledně jednání osloví. Zatím se tak nestalo," sdělil lídr strany Jaroslav Foldyna. Ovšem Jan Richter 
z ANO v neděli prozradil, že na večer mají domluvenou schůzku právě s ČSSD.

ODS, která si udržela sedm mandátů, vyloučila jen koalici s komunisty. „Vše je na jednání. První krok je ovšem na vítězích," poznamenal Jan Tvrdík, neúspěšný kandidát ODS na senátora.

Na vedení kraje se chce přímo podílet i koalice SPD a SPO, která je v zastupitelstvu s pěti křesly nováčkem. Lídr Petr Šmíd je ochotný navázat spolupráci se všemi.

„Náš program je kvalitní 
a mohl by lidi oslovit," upozornil Šmíd. Prosazovat chce prvky přímé demokracie. „Například k prolomení limitů by se obyvatelé kraje měli vyjádřit v referendu," připomněl.

STEINER I PITEK KONČÍ

I přes velké ambice ve volbách neuspělo hnutí JsmePRO! Kraj a společná kandidátka Pirátů a Strany zelených. Obě uskupení skončila těsně pod hranicí pěti procent a do zastupitelstva se nedostala. Jejich lídři ohlásili, že s politikou končí.

„Prohráli jsme. Nelituji ničeho. Dělali jsme chyby, omlouvám se všem, které jsem zklamal. K volbám ale samozřejmě chodit budu," uvedl lídr JsmePRO! Kraj Leo Steiner s tím, že se chce věnovat rodině.

„Čekali jsme, že se do zastupitelstva dostaneme. 
K volbám ale přišlo málo lidí. Cílili jsme na ty, kteří přemýšlí a není jim jedno, v čem budou žít," povzdechla si zase jednička zelených Daniel Pitek.

Oběma subjektům zřejmě uškodil vzájemný rozchod. Před čtyřmi lety totiž měly společnou kandidátku, která získala šest mandátů.

SEVEROČEŠI U SOUDU

Letošní krajské volby provázel nízký zájem voličů. 
K urnám přišlo necelých 29 procent lidí, o pět procent méně než v roce 2012.

A možná budou muset volit znovu. Hnutí Severočeši.cz totiž volby napadne u soudu. Včera to potvrdil lídr Saša Štembera. Severočeši týden před volbami přišli o své kandidáty. Odvolala je místopředsedkyně hnutí Hana Jeníčková.