Kvůli 130 tisícům na nový kotel si mnozí přivstali. Chtěli být ve frontě u podatelny krajského úřadu co nejdříve. Na Liberecku se kvůli tomu dokonce strhla i bitka. V Ústí byl sice klid, ale fronta se tvořila už nad ránem. Postavili se do ní i manželé Bártovi.

„Výměna starého kotle za moderní není dvakrát nejlevnější. Proto jsme ji zahrnuli do větší rekonstrukce baráku. Část jsme zaplatili z úspor a zbytek z půjčky," líčí starší z manželů František.

Na úřad dorazili ve tři čtvrtě na devět. „Fronta se tu táhla slušná. Co jsme tak slyšeli, někdo tu stál dlouho před osmou hodinou. Ty peníze se nám hodí, ale že bychom kvůli tomu vstávali ve tři, to se nám moc nechtělo," doplňuje manžela Ludmila Bártová.

Potencionální nové sídlo centrálního obvodu.
A ven! Obvod dostal od magistrátu výpověď

Příjem žádostí se podle úřednic v ústecké podatelně obešel bez incidentů. Poslední žadatel odešel kolem desáté hodiny. „Myslím, že má stále smysl si žádost podat. Peněz je určitě dost, jako loni. Lidi se tu o místo ve frontě nepoprali," smála se pracovnice podatelny.

NA LIBERECKU VOLALI STRÁŽNÍKY

Naproti tomu třeba na Liberecku padlo i pár facek. Krajští úředníci museli na pomoc zavolat městské strážníky. Mela se strhla, když dorazil kurýr a místo toho, aby se zařadil do fronty, zamířil rovnou do podatelny.

„Nemůžeme pracovníky doručovací služby a České pošty nutit, aby stáli frontu, neboť nosí na podatelnu poštu pro celý úřad. Dalším důvodem sporů bylo, že někteří žadatelé podali více žádostí najednou, což ale není v rozporu," řekl Michael Otta z tamního krajského úřadu.

Na Liberecku ale rozděluje pouze 14 milionů, což vyjde na 120 žádostí. Lidé tu čekali už od soboty. Ústecký kraj rozdá 21 milionů korun. Žádat o ně mohou ti, kdo koupili nebo chtějí koupit místo starého „uhláku" kotel na biomasu či tepelné čerpadlo.

Tomáš Martinec, který po úrazu nemůže chodit, se musel křovisky na chodníku doslova prosekat.
Měsíce neudržovaným chodníkem se vozíčkář musel prosekat

„K pondělní 14. hodině jsme přijali 343 žádostí," dodal Zdeněk Rytíř z kanceláře hejtmana Ústeckého kraje s tím, že přidělené peníze budou zřejmě vyčerpány dřív než v červnu.

Ústecký kraj rozdělí 21 milionů korunÚstecký kraj mezi žadatele o dotaci na nový kotel rozdělí 21 milionů korun. Každý může získat až 127 500 korun. Musí za ně ale pořídit pouze kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo namísto starého kotle na uhlí. Dotace se vztahuje na kotle vyměněné od 15. 7. 2015 do 31. 12. 2017. Příjem žádostí končí 30. června.