Obě strany mají totiž v 55ti členném zastupitelstvu dohromady jen 23 křesel. „Není tam co řešit," je si vědom hejtman Oldřich Bubeníček, který vede vyjednávací tým KSČM. „Spíše jsme zhodnotili naši spolupráci za uplynulé období," popsal jednání Bubeníček.

Podobně setkání komentoval i lídr sociální demokracie Jaroslav Foldyna. „Dobře se známe, jsme standardní politické strany. Bylo to příjemné a korektní jednání," řekl Foldyna, který se v pondělí odpoledne sešel 
i se zástupci koalice SPD-SPO a hnutí ANO.  

„Hnutí nám učinilo stejnou nabídku jako KSČM. Všem stranám jsme však deklarovali, že bez KSČM do žádné koalice nepůjdeme," uvedl pro Deník Lukáš Šimčík, asistent poslance Jaroslava Foldyny a okresní volební manažer ČSSD.

VÍTĚZ CHCE VĚTŠINU V KRAJSKÉ RADĚ

ANO coby vítěz voleb preferuje koalici dvou stran. Už v neděli nabídlo spolupráci dosud vládnoucím komunistům. Znovu se mají sejít v nejbližších dnech. Jediný bod, ve kterém se hnutí s komunisty neshodne, je otázka těžebních limitů. Zatímco ANO je proti prolomení, KSČM je pro.

„Předběžně jsme se dohodli na tom, že v případě společné koalice by limity byly mimo naše programové prohlášení, neboť rozhodnutí stejně bude záviset na vládě," vysvětlil krajský předseda ANO Jan Richter.

Hnutí si chce vyslechnout i další strany a jejich návrhy na vedení kraje. Klíčová je pro něj nadpoloviční většina v jedenáctičlenné krajské radě. Jako vítěz voleb si ANO podle Richtera nárokuje i post hejtmana.

ANO PŘIPUSTILO MOŽNOST KOMUNISTICKÉHO HEJTMANA 

Ministr životního prostředí Richard Brabec, který je součástí vyjednávacího týmu za ANO, ovšem připustil, že by hnutí mohlo přenechat hejtmana komunistům.

„Nebudeme bojovat primárně o místo jedné figurky, ale chceme mít zásadní vliv na řízení kraje. Chceme kraj posunout dál, ne ho jen udržovat, kvůli tomu jsme šli do voleb. Změny prostě chceme," upozornil Richter 
s tím, že o pozici hejtmana hnutí rovněž usiluje.

Předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš se nechal slyšet, že do jednání o povolebních koalicích v krajích nechce vstupovat. „Nejsem proti tomu, aby se ANO v Ústeckém kraji spojilo s komunisty, protože tady za sebou nemá žádné skandály. Nejde nám primárně o post hejtmana, ale o to, abychom se podíleli na vedení kraje," uvedl pro Českou televizi.

O konečné podobě koalice chce mít hnutí podle Jana Richtera jasno ve středu.