Cyklista Frank Zinke jezdí často do Ústí z Německa po Labské stezce. Bydlí ve městě Radebeul kousek od Drážďan.

„Tohle je jedna z nejlepších cest, kterou v Německu máme. Krásné panorama po cestě, přátelští čeští turisté a dobré služby pro cyklisty, to mě na tom baví nejvíc,“ říká náruživý sportovec. Patří mezi desetitisíce cyklistů, kteří každoročně Labskou stezku zdolávají.

Podle monitoringu návštěvnosti, který v Roudnici, ve Velkém Březně a v Děčíně provádí Ústecký kraj, počty cyklistů meziročně vzrostly o stovky.

Hazmburk.
Výhled z Bílé věže Hazmburku lidi láká

„A to i přesto, že byl letos výrazně chladnější leden a únor. V Roudnici činí meziroční nárůst dokonce více než 10 procent, v ostatních lokalitách pak zhruba 3 procenta,“ říká koordinátor monitoringu cyklistů a pěších v ČR Luboš Kala.

Labská stezka měří necelých 1 200 kilometrů. Začíná v Saském Švýcarsku a končí v německém přístavu Cuxhaven u Severního moře.

Právě výbornou spolupráci s německými sousedy oceňuje Daniel Mourek z Nadace Partnerství. Ta koordinuje marketing a služby spolu s dalšími třemi organizacemi v Německu.

PLNÉ CYKLOKEMPY

„Společně každý rok vydáváme 260 tisíc kusů oficiálního cykloprůvodce, z toho 30 tisíc v češtině. Nabídka organizovaných zájezdů na Labské stezce pak nemá v Česku srovnání a nasazuje vysoko laťku pro ostatní evropské dálkové cyklotrasy,“ říká Mourek. Cykloturistika je podle něj nejrychleji rostoucí oblastí cestovního ruchu v Evropě.

Nárůst počtu cyklistů potvrzuje i provozovatel Cyklokempu Loděnice v ústecké Brné Richard Černý.

„Rok od roku je to lepší. Ke mně jezdí více čeští cyklisté, kteří si konečně uvědomují, že je potřeba také trochu relaxovat. Stačí po práci sednout na kolo a vyčistit si hlavu. Takový malý víkend uprostřed týdne přijde vhod,“ říká Černý.

Labská stezka se rovněž stále rozšiřuje. „Loni se nám podařilo postavit dvoukilometrový úsek Nučnice – Lounky, další se letos staví u Velkých Žernosek,“ podotýká mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová. Zhruba 700 metrů dlouhý úsek se otevře na konci září.

Počet cyklistů na Labské cyklostezceRoudnice nad Labem
leden až červen 2016 – 24 970
leden až červen 2017 – 27 603

Velké Březno
leden až červen 2016 – 42 138
leden až červen 2017 – 43 474

Děčín
leden až červen 2016 – 51 579
leden až červen 2017 – 52 982

Obyvatelé Lovosic si užívali již tradiční Valdštejnské slavnosti.
Valdštejnské slavnosti nalákaly do Lovosic stovky lidí