Tohle nebudou žádné prázdniny pod slunečníkem s koktejlem v ruce. Jirkovan Milan Dzuriak, který už tři roky pomáhá nemocným dětem, zahájí v neděli další ročník svého putování. Tentokrát jeho trasa povede do České republiky z evropského jihu. Ještě předtím se ale rozloučí se svými příznivci na zábavném pátečním odpoledne.

I letos bude Milan pomáhat potřebným. „Peníze podpoří Míšu Bernardovou z Otvic, část výtěžku půjde jirkovskému sdružení Prohandicap,“ přibližuje mladý Jirkovan.

Míša zatím nechodí

Letošní ročník Cesty proti bolesti podpoří sedmiletou Míšu Bernardovou z Otvic. Rodina by pro ni chtěla pořídit rehabilitační vozík.Zdroj: Město JirkovSedmiletá Míša utrpěla mozkovou obrnu, ke které se přidala i další těžká postižení. „Míša nechodí, neleze. Zatím se jen přetáčí na bříško a jde na čtyři, nebo si sedne mezi patičky,“ líčí maminka Blanka Metálová.

Malá Míša je ale bojovnice a přes všechna omezení je usměvavá a hravá. „Má ráda společnost, děti a výlety,“ říká maminka. A právě s výletováním jí může pomoci Milanova cesta. Peníze by totiž rodina využila na nákup pohybového přístroje. „Přístroj pomůže Michalce procvičovat nožičky a rehabilitovat,“ dodává Blanka Metálová.

Milan Dzuriak s oceněním
Je to doma! Milan Dzuriak patří mezi filantropy dvacetiletí

Putování, při kterém bude Milan překonávat vlastní handicap, povede ze slunného jihu Evropy. „Pojedu ze Slovinska a trasa povede i přes Alpy,“ popisuje Dzuriak. Letos bude cestu překonávat na kole, na další pěší výlet si prozatím netroufá. „Přece jen se už trochu bojím. Ale pořád se hrozně těším,“ popsal své pocity Milan.

Na pátek si pro své příznivce připravil zábavné odpoledne. „Na programu je charitativní běh Olejomlýnským parkem, kde poběží i hokejista David Kämpf, pro děti máme připraveno pohádkové podzemí. A večer bych pozval třeba na koncert zpěváka Voxla nebo rapera Abdeho,“ dodává Dzuriak.

Akce začíná už tento pátek, 23. června, v 16 hodin. Kompletní program je dostupný na facebookových stránkách Nadačního fondu Cesta proti bolesti.

Nadační fond Cesty proti bolesti odstartoval plesem
Nadační fond Cesty proti bolesti odstartoval. Do začátku mu pomohl ples