Má rád turistiku a sport. Před rokem ho začal bavit geocaching, při kterém může skloubit oboje. O víkendu tak poslanec Michal Kučera často sedá na kolo a jen 
s pomocí zeměpisných souřadnic vyráží hledat ukryté schránky.

Krajské volby 2016 Ústecký kraj.Zdroj: Deník/Iveta Köhlerová„Abych řekl pravdu, dlouho jsem se tomu bránil, protože když bych se do toho dal naplno, asi bych skončil jako závislák," směje se otec dvou synů. Zatímco starší studuje na vysoké škole, ten mladší, osmiletý, s tatínkem jezdí hledat kešky. Už jich našli desítky.

„Prostě nás to chytlo. Díky geocachingu máme krásné náměty na jednodenní výlety. Nejsme žádní profi keškaři, kteří jich za den udělají i patnáct. Nám 
s manželkou a se synem stačí, když sedneme na kola a vyrazíme za jednou keškou, je to pro nás zábava na celý den," vypráví sedmačtyřicetiletý Michal Kučera.

DONEDÁVNA FOTBALISTA

Kromě geocachingu lídr kandidátky TOP 09 v létě rád jezdí na vodu. V zimě u něj i u jeho dětí vítězí hory a lyžování. Ještě před letními prázdninami byl navíc vášnivým fotbalistou.

„Ale pak jsem zjistil, že se z toho týden léčím, takže jsem fotbalu nechal. Chodil jsem jako marťan," směje se Kučera.

Fotbal už tak sleduje jen 
v televizi. Třeba u nějakého ostrého jídla, která patří 
k jeho nejoblíbenějším. 
Ve volném čase nepohrdne ani dobrou knížkou. Jak přiznává, je fanouškem hlavně fantasy literatury 
v čele s kultovním J. R. R. Tolkienem.

Z OSTRAVY ZAMÍŘIL DO LOUN

S rodinou Kučera už přes 25 let žije v Lounech, kde je členem městského zastupitelstva i rady. Pochází přitom z Ostravy z hornické rodiny. Na druhý konec republiky ho přivedla manželka.

„Potkal jsem ji při studiích na vysoké škole báňské. Pochází z Loun, po škole jsem se za ní přestěhoval," vysvětluje. Na Ostravu ale nezanevřel, stále tam jezdí navštěvovat maminku.

Než se dal na politiku, pracoval jako ředitel elektrotechnické firmy. Do politiky ho zlákala osobnost Karla Schwarzenberga. 
I kvůli němu v roce 2013 za TOP 09 úspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny.

Tam se zaměřuje hlavně na přírodu a životní prostředí. Je také členem stejnojmenného výboru, v němž je aktivní v otázkách ochrany přírody a krajiny i v Ústeckém kraji.

MILUJE KRUŠNÉ HORY I ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ

K přírodě má velmi blízko už od mládí, kdy jezdíval na zimní vandry. Teď ho lákají kopce Českého středohoří. Nejčastěji si s rodinou vyšlápne na Oblík, který leží jen šest kilometrů od Loun.

V Ústeckém kraji si ale ze všeho nejvíc oblíbil Krušné hory. „Překrásné je třeba rašeliniště nedaleko Hory Svatého Šebestiána. Když se rozhlédnete okolo, nepoznáte, kde jste. Můžete být na Šumavě, stejně tak jako v Kanadě," popisuje se zaujetím.

Sám o sobě říká, že je pozitivní a život bere optimisticky. „Snažím se na věci dívat z té lepší stránky, hledat problémy a řešit je, 
i když někdy to je hodně těžké," dodává.

Chci, aby náš kraj v Praze přestali přehlížet

Každému lídrovi Deník položil pět stejných otázek s volební tematikou. Na jednu odpověď má kandidát maximálně 500 znaků.

1. Co je podle vás největším problémem Ústeckého kraje?
Jsme otloukánkem republiky. Kdykoliv se zveřejní průzkum na téma nejlepší místo a podmínky 
k životu, jsme poslední. Nemáme dálnice, dostupné nemocnice, nemáme zdravotnický personál, utíkají nám vysokoškoláci. Moravskoslezskému kraji vláda poskytuje pozornost a peníze, ale stejné problémy našich nikoho nezajímají. 
A regionální vláda za svůj kraj v Praze „nekope," nebojuje za priority kraje. Přitom přesně to ostatní hejtmani dělají. Lobbují za svůj kraj a za své lidi.

2. Jaké jsou priority vašeho programu?
Chceme skutečnou obnovu kraje. Když to šlo 
v podobně postižených regionech, jako je Porýní 
a Porúří, není důvod, proč by to nemohlo jít u nás. Chceme, aby se finanční dotace vyplácely malým podnikatelům na jejich projekty a netopily v průmyslových zónách, které po čase skončí. Chceme moderní dopravní spojení mezi městy a obcemi a ne jen opravovat silnice. Proč nemáme v kraji špičkové nemocnice, když je u nás největší nemocnost? Čeká nás kompletní obnova, ne jen látaní děr jako doposud.

3. Pokud se dostanete do vedení kraje, na co se zaměříte jako první?
Jak jsem naznačil, zaměřil bych se na to, aby nás 
v Praze přestali přehlížet. Objednal bych se u premiéra a začal vyjednávat 
o lepších podmínkách. A je jedno, zda si pod tím představíte dálniční obchvaty nebo řešení sociálních problémů kraje. Pak bych přehodnotil systém rozdělování financí do krajského, respektive okresního zdravotnictví a přehodnotil fungování Krajské zdravotní. Pak by následovala celá řada dalších věcí. Kdo chce, najde si to v našem volebním programu.

4. Na jedné straně kraj trápí nezaměstnanost, na druhé chybějí kvalifikovaní pracovníci. Jak byste tento problém řešil?
Je to o motivaci zůstat. 
V kraji máme špičkovou univerzitu, po jejímž absolvování nám zde ale nikdo nezůstane. Řešením jsou investiční pobídky pro různé start-upy, které absolventy motivují zůstat. Přispěje k tomu i dobré životní prostředí, možnost odvést děti do kvalitní školky nebo kvalitní lékař v obci. Nezaměstnanost se dá do určité míry vyřešit změnou v systému vyplácení sociálních dávek, které kraj může ovlivnit. Buďme upřímní, určitá část nezaměstnaných pracovat nechce a nikdy ani nebude.

5. S kým byste byli ochotni vytvořit koalici v případě úspěchu? S kým určitě ne?
Z logiky věci se všemi demokratickými politickými stranami a sdruženími, které nezpochybňují svobodu a demokracii v ČR. 
A ze stejné logiky věci určitě nikdy nepůjdeme do koalice s komunisty, tady TOP 09 nikdy neuhnula 
z cesty. A ani neuhne.

Předvolební seriál Deníku  Pátek 16. 9. - Saša Štembera (Sev.)
Pondělí 19. 9. 
- Leo Steiner 
(JsmePRO! Kraj 2016)
Středa 21. 9. - Jiří Kulhánek (ODS)
Pátek 23. 9. - Michal Kučera (TOP 09)
Pondělí 26. 9. - 
Oldřich Bubeníček (KSČM)
Pátek 30. 9. 
- Jaroslav Foldyna (ČSSD)
Pondělí 3. 10. - Petr Urbánek (ANO)
Jak jsme vybírali lídry?
Postupně vám představíme sedm lídrů stran a hnutí kandidujících do zastupitelstva Ústeckého kraje. Do výběru se dostaly strany a hnutí zastoupené v současném zastupitelstvu a vstupující do voleb s vlastní kandidátní listinou a také další podle výsledků posledních voleb do parlamentu v Ústeckém kraji. Ve středu 5. října zveřejníme seznam všech lídrů.