Prohlídku zpestří soutěže, ukázka psí agility, tančících a záchranářských psů.

„Naše Záchranná brigáda kynologů v Ústeckém kraji patří k nejsilnějším v Česku. Naposled jsme hledali pohřešovanou dívku v Ústí nad Labem a další osobu na Děčínsku," prozradila Deníku Helena Šabatová, prezidentka svazu záchranných brigád, které čítají 54 aktivních členů, pořádají řadu akcí celosvětového významu, zaměřují se na vodní, stopařské a sutinné vyhledávání.

„Proto jsme žádáni právě k těmto speciálním záchranářským akcím," dodala Šabatová.

Původně avizovaná mezinárodní výstava drobného zvířectva byla vlivem ptačí chřipky zúžena na naučnou výstavu Děti a zvířata. I tak ji hned první den dopoledne navštívilo několik set žáků škol, odpoledne i chovatelská a laická veřejnost. Akce zde až do soboty pořádá organizace Českého svazu chovatelů Litoměřice – Žitenice.

MEZINÁRODNÍ PUNC

Expozice ve čtyřech pavilonech i v exteriérech představují na 500 zvířat. Největší část výstavy tvoří 420 králíků, z toho je 230 chovných samců, kteří jsou posuzováni, zbytek je v prezentaci. Na padesát králíků přivezli k posuzování také chovatelé z přátelských organizací ze saského Sebnitz a Rautrbachu, kde litoměřičtí vystavovali letos v lednu. Pro příští výstavu se nám ozvali chovatelé z Polska a dnes tu máme kolegy z Ruska. Věřím, že příští výstavy by mohly mít skutečný mezinárodní punc," uvedl Jiří Andrle, předseda pořádající organizace.

Návštěvnosti mladých lidí využil Technický klub mládeže DDM Rozmarýn, který představuje v pavilonu A několik svých sekcí. „Škoda ptačí chřipky, na původně vyhlášenou mezinárodní výstavu jsme chystali klubové soutěže holubů a drůbeže, silné obsazení slibovali chovatelé exotického ptactva," uvedl Jiří Jetenský, místopředseda organizace.

Chovatelská výstava je otevřena od 9 do 17 hodin. V sobotu ji obohatí chovatelé z celé republiky na klubové výstavě teddy králíků s posuzováním.

Čtěte také zde:
Končíme, říká provozovatel Zahrady Čech

Zastupitelé chtějí výstaviště Zahradu Čech zachránit
Stan na výstavišti neunesl váhu sněhu