Devítidenní zahrádkářský veletrh Zahrada Čech, který skončil v sobotu, navštívilo dohromady 82 tisíc lidí.

„Jsme velmi rádi, že se nám daří držet vysoké číslo návštěvnosti, které i v letošním roce překročilo hranici 80 tisíc lidí,“ uvedla provozní ředitelka Zahrady Čech Michaela Mokrá.

Spokojení odcházeli z výstaviště také návštěvníci. „Jezdíme sem s manželem pravidelně každý rok. Vždy nás tu překvapí nějaké novinky a nakoupíme si různé sazenice nebo kuchyňské pomůcky,“ řekla Věra, která do Litoměřic přijela z Českolipska.

Litoměřická tržnice.
Stánky na litoměřické tržnici čeká demolice

Velký úspěch měl pavilon A, který je výkladní skříní celé výstavy. Letos do něj organizátoři umístili originální expozici s nosným tématem: Módní přehlídka aneb oděna do darů přírody.

„Figuríny oblečené do ovoce, zeleniny a květin budily velký ohlas. Návštěvníci se u nich nebo s nimi fotili a úsměv na jejich tváři nás velmi těšil,“ poznamenala Mokrá.

V rámci výstavy proběhlo několik soutěží. Vítězkou klání o nejlepší tvarohový dezert se stala Zdeňka Králová z Roudnice nad Labem.

Oblíbenou soutěží veletrhu je i boj o titul Zelí roku. Letos se do něho přihlásilo rekordních 19 výrobců kysaného zelí. Z pěti finalistů porota vybrala Kubíčkovo kysané zelí z Bystročic u Olomouce. Třetí místo má společnost Samir z Bohušovic nad Ohří.

Součástí výstavy bylo i vyhlášení soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje a Potravinářského výrobku Ústeckého kraje.

„Vzhledem k tomu, že se na konci loňského roku nevědělo, zda bude naše společnost pokračovat v pronájmu výstaviště, rozhodli jsme se letos vynechat soutěž o nejkrásnější zahradu. Její příprava totiž vyžaduje delší přípravu. V příštím roce ji nejspíš obnovíme,“ doplnila Mokrá.

NÁSLEDUJÍ TECHDAYS

Nejbližší akcí, která na litoměřickém výstavišti proběhne, bude druhý ročník prezentace škol a firem s technickými obory a řemesly Techdays.

Koná se od středy 4. do pátku 6. října. Cílem je seznámit žáky z 8. a 9. tříd základních škol, studenty středních škol a rodiče s nabídkou technických oborů a řemesel přímo v regionu.

Záměrem je také nastartovat spolupráci firem se středními a vysokými školami a rozšířit možnosti brigád a stáží studentů ve firmách.

Zahradnický a ovocnářský veletrh Zahrada Čech 2017, jen první den navštívilo několik tisíc návštěvníků. Bylo z čeho vybírat a na co se dívat.
Značku Regionální potravina získalo osm výrobků