„Nezmění se vůbec nic," reagoval na to ústecký senátor Jaroslav Doubrava. Výzva navázala na tzv. dubnový kulatý stůl v kavárně Louvre v Praze, zaměřený na společné řešení problémů s drogami v příhraničních oblastech ČR a SRN. Jenže taková setkání jsou více méně k ničemu, když lze do ČR přivážet z Německa a Polska k výrobě pervitinu volně nakoupené léky po desítkách tisíc tablet.

Problematický prodej léků

„Pokud celníci a policisté občas zastaví auto a při kontrole odhalí tisíce tablet léků s pseudoefedrinem, je to jenom špička ledovce. Z léků dovezených z Polska a Německa vařiči pervitinu, ať Češi či Vietnamci, vesele vaří kilogramy drogy. Stovky Němců je potom kupují převážně u vietnamských prodejců podél hranice v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji," varuje Doubrava a dodává: „Volný prodej léků zneužitelných k výrobě drog znamená, že politická reprezentace Polska a Německa v otázce drog selhává. Jinak by prodej těchto léků byl pod dohledem jako v České republice."

Také podle bývalého ústeckého senátora a lékaře Pavla Sušického čeští poslanci a senátoři omezili a prosadili alespoň minimální omezení a dohled nad léky s pseudoefedrinem.

Sušický pro Deník k problému uvedl již v roce 2010: „Dnes si již nedovolí žádná lékárna vydat za měsíc přes 20 tisíc balení léků proti nachlazení s pseudoefedrinem, jak se stávalo. Reálný prodej se pohybuje odhadem kolem 1200 až 1600 balení měsíčně. Bohužel, volný prodej zneužitelných léků v sousedním Německu a Polsku problém s výrobou pervitinu prohlubuje. Omezení zneužívání léků s pseudoefedrinem by měla řešit legislativně celá EU," dodal Sušický.

Počet případů stoupá

Policejní protidrogová centrála ve spolupráci s německou stranou má informace, že v roce 2010 přijelo pro drogu do ČR, a bylo zadrženo 114 osob, o rok později 336, a v roce 2012 to bylo již 665 případů zadržení pervitinu. Proti roku 2011 je v roce 2012 počet případů zadržení pervitinu u osob přijíždějících do ČR pro drogu z Německa takřka o 100 procent vyšší.

Jedná se o zadržení drog jenom v příhraničí. Počty zadržených pašeráků drog jsou jenom orientační vyplývají z hlášení Společného centra policejní a celní spolupráce ve Schwandorfu. Jsou částečně doplněna hlášeními o drogách od Spolkové celní správy, která nebyla oznámena do Schwandorfu. Nejde tedy o úplné statistiky. Přesto uvedená čísla ukazují varovnou tendenci v přepravě drog z ČR do SRN. Dalším problémem je marihuana. Němců převážejících z českého pohraničí do SRN marihuanu bylo v roce 2012 zadrženo 481.

Co bude dál?

Winter jako předseda Česko vietnamské společnosti apeluje na Vietnamce kvůli výrobě drog: „Co tomu říká jejich buddhistické vyznání? Nevadí jim, že hrubě poškozují pověst Vietnamu v ČR i v EU, jako ctihodní podnikatelé se vracejí domů a za krvavé peníze si ve Vietnamu kupují nemovitosti? Nevadí jim, že zneužívají u nás Vietnamce bez práce, kteří díky nim končí ve vězení? Rozhodně je jim lhostejné, jak tento, již mezinárodní, problém ovlivní další život všech Vietnamců i Čechů vietnamského původu u nás i v celé EU."

„Policie se snaží alespoň omezit drogovou scénu," hodnotí situaci Doubrava a dodává, že Schengenský prostor volného pohybu v rámci EU a volný prodej léků využitelných pro výrobu drog zůstávají ideálními prostředky pro další rozvoj výroby a distribuce pervitinu.(ro)