Agresivní nadávky, ale i výhrůžky smrtí. To všechno zažívá Jiří Česal, kamarád mrtvého bezdomovce Václava, kterého loni v září ukopali dva mladíci v zahradní chatce na Střekově. Od soudu si před několika dny oba vrahové odnesli tresty ve výši 8 a 9 let.

„Trest mi přijde nízký za to, jak brutálně ho zavraždili. Skákali po něm jako opice. Chtěl jsem vypovídat, ale na chodbě soudu za mnou přišel nějaký člověk a začal mi vyhrožovat újmou na zdraví. Raději jsem odešel. Dodneška je to asi čtvrtý podobný útok na moji osobu,“ říká Česal.

PRÝ TO NEBYLA NÁHODA

Mladé vrahy prý znal. „Brali heroin, tady na Střekově se vaří všude. Ten mladší bydlel na ubytovně Modrá. Dopouštěl se různých trestných činů. Na mě křičel, že mě podřízne,“ líčí Česal, který tvrdí, že vražda bezdomovce nebyla náhoda.

„Dva týdny před vraždou se jeho přítelkyně opila a zlomila si ruku. Na ubytovně to ví každý. Vymyslela si ale, že jí to způsobil právě Venca. Někomu se svěřila. Dotyčný po tom šel a jeho vraždu si objednal. Neukopali by přeci jen tak náhodně nejsilnějšího chlapa, Venca měl dva metry. Já v té chatě bydlel rok a nic se mi nestalo,“ tvrdí.

Zároveň se pozastavuje nad mužem a ženou, kteří během vraždy v chatě také spali. „Koukali, jak z něj stříká krev, a nic neudělali. Proč mu nepomohli? Potrestal bych je taky, jsou spolupachatelé,“ myslí si Česal.

Mladiství vrazi, kteří ukopali bezdomovce.
Ukopali bezdomovce. Nebýt mladiství, mohli vrazi dostat doživotí

Policie během vyšetřování vyslechla několik svědků, ze spáchání trestného činu ovšem nikoho z nich neobvinila. Zmínění dva svědci z chaty totiž byli během vraždy pod vlivem alkoholu, báli se o život a nebyli tak schopni vyhodnotit situaci.

„Od té doby se na Střekově neukázali. Vědí, že se stalo něco špatného,“ říká Česal, který sám se v Ústí necítí bezpečně. „Když jdu někam do města, jsem obezřetný a koukám se za sebe. Když vidím, že jde někdo za mými zády, nechám ho, aby mě předběhl. Nemůžu říct, že nemám strach o život,“ dodává Česal.

ÚTOKY NA BEZDOMOVCE JSOU OJEDINĚLÉ

Vzpomíná i na záhadnou smrt bezdomovce Jaroslava Dvořáka z konce minulého roku. Dvořáka, známého pod přezdívkou Indián, někdo brutálně zmlátil. Na následky zranění v nemocnici zemřel.

Útoky na bezdomovce jsou dle slov zástupce vedoucího Městské policie v Ústí nad Labem Jana Novotného spíše ojedinělé. „Naopak evidujeme případy, kdy bezdomovci napadají slušné lidi. Také takřka denně zasahujeme u případů, kdy se bezdomovci opijí a poperou se mezi sebou. Zatěžují tak záchranku, zdravotníky i nemocnici,“ podotýká Novotný.

Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje obecně evidenci ošetřených bezdomovců neeviduje. „Reagujeme na tísňové volání a oznámení zraněné osoby. Jestli k tomu došlo napadením, pádem, v opilosti nebo za jiných okolností, to my zjistíme až na místě, ale nezkoumáme, zda to je bezdomovec, nebo není. Pro nás je to zraněný člověk,“ řekl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.

Podle statistik městské policie se aktuálně po Ústí pohybuje 37 lidí bez domova.

Jaroslav Dvořák, známý pod přezdívkou Indián (vpravo).
Záhadná smrt bezdomovce Indiána: „Viděl jsem, jak ho surově mlátí,“ tvrdí svědek