Stále velmi vyhrocená je v Žatci atmosféra po čtvrteční pietě za mladíka, jenž zemřel po incidentu v tamní pizzerii, a následném slovním střetu několika stovek lidí a postrkování, kterému museli asistovat těžkooděnci. Část romské komunity, i přes výsledky pitvy, která vyloučila cizí zavinění, stále nevěří policejnímu vyšetřování. Majitel restaurace, která je stále terčem výhrůžek, proto zveřejnil v televizi Prima záběry z bezpečnostních kamer, věří, že se situace uklidní.

„Žádné mlácení, žádné kopání, žádné urážky. V žádném případě, nic takového tam není," říká majitel pizzerie.

Jak to skutečně bylo

Na videu je vidět, jak 27letý mladík, který podle svědků vypadal jako pod vlivem drog, vtrhnul do pizzerie. „Už ty dveře jakoby silně rozrazil a řítil se jakoby k nám a začal napadat jednu z těch slečen," popsala svědkyně útok televizi Prima.

Někteří lidé přitom tvrdili, že muž byl napaden obsluhou a personálem. Na videu je ale něco jiného. Muž tam nahání ženy v pizzerii, je vidět, že je honí okolo stolů, útočí na ně. „Dva mladíci vstali, chtěli ho vytlačit z naší pizzerie, dostali ho dokonce za dveře, mladík pod vlivem návykových látek měl ale takovou sílu, že je dokázal přetlačit, zase se dostal k nám do pizzerie," pokračoval majitel restaurace.

Mladík se nedal uklidnit, hosté pizzerie proto útočníka povalili na zem. „Mladíci ho jenom povalili na zem, mezitím přiběhli další, kteří ho drželi za ruce a za nohy. Pak přišla cirka po třech až čtyřech minutách městská policie, mladík byl pořád agresivní, tak mu nasadili pouta," uvedl v reportáži televize Prima majitel restaurace.

Muž náhle zkolaboval

Poté 27letý muž zkolaboval, nepodařilo se ho už oživit ani přivolané záchranné službě.

Úmrtí v Žatci vyvolalo velkou bouři emocí. Objevilo se množství spekulací, například, že byl muž zkopán a zbit. „Nic takového," říká po zveřejnění videa majitel podniku. Cizí zavinění vyloučila už dříve také pitva, na výsledky dalších testů, které mají určit, proč přesně muž zemřel, se čeká.

Několik dní už je ve městě velmi vypjatá atmosféra. Po incidentu, a pak i po pietě a následném střetu hlídalo velké množství policistů žatecké ulice.

Kolem pizzerie, ale i v mnoha dalších částech města bylo během celého víkendu nezvyklé množství policejních hlídek. Policie bude i dál více ulice Žatce hlídat.

Video s reportáží zveřejňujeme se svolením autora, FTV Prima.