"Mohu potvrdit, že byl můj klient obviněn," cituje Aktuálně.cz právníka. Jeho obvinění potvrdil i policejní mluvčí Daniel Vítek. "Policejní komisař zahájil trestní stíhání 37letého muže, který v průběhu loňského roku používal v době výkonu trestu odnětí svobody v Teplicích na nestřeženém pracovišti s volným pohybem mobilní telefony, tablet a zařízení sloužící k připojení k internetu," uvedl. Podle něj muži hrozí až dva roky vězení.

Novák obviněn nebyl a podle informací webu policie nyní ani neuvažuje o tom, že by stíhala ještě někoho jiného. Novák usiluje o podmíněné propuštění z vězení. Podal stížnost na rozhodnutí chomutovského soudu, který jeho žádost zamítl, definitivní rozhodnutí tak bude na ústeckém krajském soudu.
Novák si trest odpykával původně ve věznici v Teplicích, později byl přeložen do Litoměřic. Soud loni v prosinci vyhověl jeho žádosti o přeřazení, nyní je tedy ve věznici ve Všehrdech na Chomutovsku. Státní zástupce dříve proti jeho eventuálnímu přeřazení do mírnější věznice podal stížnost. Tehdy žalobce uvedl, že tato jeho stížnost souvisí právě i s případem, kdy se ve skříňkách na teplickém fotbalovém stadionu, kde Novák v rámci trestu jako odsouzený pracoval, našel počítač a mobilní telefon.

Novák přitom vždy odmítal, že mobil spoluvězně také využíval. "Rozhodně jsem žádné elektronické zařízení na stadionu nepoužíval," řekl podle Aktuálně.cz letos před soudem.
Případ úplatku, za který byl Novák odsouzen, se datuje do roku 1999, kdy byl starostou Chomutova. Město tehdy prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig, která za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž na rakouském soukromém účtu Novákových.