Ten čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a nebezpečného vyhrožování. Podle žalobce povolil stavbu solární elektrárny v místech, kde to územní plán nedovoloval. Navíc pak údajně vyhrožoval podřízenému, který na to upozornil.

Podle právní kvalifikace hrozí úředníkovi až 12 let vězení.

Vondráček ale u soudu vinu razantně popřel. „Do dnešního dne jsem přesvědčen o zákonitosti vydaného rozhodnutí," řekl obžalovaný včera u soudu.

Údajné vyhrožování podřízeným, za což také stojí před soudem, označil bílinský Voráček za manipulace a nesmysly.

Obžalovaný 10. 9. 2010 umožnil nezákonně ústecké společnosti Energosun výstavbu a provoz fotovoltaické elektrárny v rozporu se stavebním zákonem a dalšími předpisy, uvedl Vlček.

Státní zástupce uvedl při čtení obžaloby, že Vondráček od samého počátku věděl, že stavba je situována na pozemcích, kde to závazný územní plán Bíliny neumožňuje.

„Proto společnost Energosun postavila a dosud provozuje fotovoltaickou elektrárnu s čistým ekonomickým výnosem z prodeje elektrické energie za státem garantované výkupní ceny po dobu dvaceti let, a to nejméně ve výši 343.115.000 Kč," uvedl Vlček.

Obžalobu odmítl

Vondráček odmítl obžalobu. Zdůraznil, že se o předběžném souhlasu s výstavbou jednalo již v roce 2009. Dodal, že v dubnu 2010 rada města Bíliny výstavbu elektrárny odsouhlasila, protože „územní plán byl již nastartovaný".

V té době ale stále platil v Bílině závazný, dosavadní územní plán.

Vondráček odmítl, že by vyhrožoval podřízenému pracovníkovi. Dokonce uvedl, že v den vydání územního rozhodnutí prý na něm viděl, že má psychické problémy.

Jednání soudu je naplánováno do pátku, ale není jisté, zda padne rozsudek.

Druhý soud

Pro Vondráčka jde již o druhou soudní kauzu.

Odvolací trestní senát krajského soudu letos v lednu potvrdil rozsudek teplického okresního soudu.

Ten Vondráčka potrestal roční podmínkou a zákazem činnosti, protože sám sobě povolil v roce 2008 stavbu vodní a elektrické přípojky k chatě v nezastavitelném území chráněné krajinné oblasti.