Ve čtvrtek na novém hřišti zástupci města slavnostně přestřihli pásku, stihli si něm chvilku pohrát děti z nedaleké mateřské školy a v sobotu už byl areál v lesoparku poničen. Policie proto uvítá jakékoliv podněty, které by mohly vést k dopadení vandalů.

POHÁDKOVÝ LES JE V PLÁNU

Smutné jsou především děti, pro které bylo hřiště určené. Nadšením neoplývali ale ani na teplickém magistrátu.

„Šlo o první fázi revitalizace tohoto území města. V plánu zde máme pohádkový les s jedenácti známými večerníčkovými postavičkami. A také chceme udělat hrad pro děti a možná i rozhlednu," říká Hynek Hanza s tím, že řádění vandalů ho mrzí. „Jsem z toho smutný. Snažíme se udělat něco pro děti a někdo nám to takto poničí," komentoval smutnou událost.

Strážníci v noci honili po Teplicích párek dikobrazů, který utekl z areálu gymnázia.
Strážníci v noci honili po Teplicích párek dikobrazů, který utekl z gymnázia

Zástupci města ve spolupráci se správcem hřišť hned kontaktovali výrobce, který jim poradil, jak by se dalo to svinstvo z herním prvků odstranit. A dobrá věc se podařila. Igelitové pytle, které provizorně zakrývaly sprejem pořízené nápisy vandalů, jsou pryč. Stejně tak hanlivé vzkazy.

„Je to smutná věc. Nechápu, proč si někdo vybíjí vztek na dětech. Ti za to přeci nemohou. A když sem pak přijdou a vidí tu spoušť, tak se jim to těžko vysvětluje," komentoval na facebooku v diskuzi pod fotografiemi poničeného dětského hřiště Milan.

STRÁŽNÍCI BUDOU VÍCE HLÍDAT

Obyvatelé z okolí se hned poté, co zjistili, že je hřiště „pomalované", snažili herní prvky umýt. Ale vodou to nešlo. A použít nějaký chemický přípravek by mohlo být v případě gumových postaviček ještě více destruktivní, tak to po dohodě s pracovníky magistrátu vzdali.

„Je lepší takové věci nechat na odborném zásahu. Výrobce nám řekl, co by na poničená místa mohlo pomoci. Nás správce hřišť to akceptoval," konstatovala Dagmar Teuschelová, vedoucí odboru životního prostředí teplického magistrátu.

„Děkujeme městu, že takto rychle zareagovalo," objevilo se ve facebookových diskuzích.

Na místě se byli podívat také zástupci městské policie. A to s jasným cílem, jak by se dala tato lokalita Janáčkových sadů případně více ohlídat.

V Krušných horách napadl v úterý 18. dubna sníh.
FOTO: Bláznivý apríl pokračuje. Krušné hory pokryl sníh