Na rok a půl za mříže poslal ve středu teplický soud třicetiletou Slovenku, která využila ke krádeži svého osmiletého synovce. Právě toho si cíleně na odcizení několika šišek salámu vypůjčila do potravinového obchodu v centru Teplic od své sestry.

K SOUDU SE JÍ NECHTĚLO

Uzenářské výrobky mu nastrkala do batohu, a pak ho poslala z obchodu jako by se nic nestalo. Vše ale zachytily kamery. Rozsudek ještě není pravomocný. Žena ze slovenské Seredi se odvolala. K soudu se jí pro trest nechtělo. Dvakrát se nedostavila. Zabral až mezinárodní zatykač.

Povedenou a sehranou dvojici hned po krádeži zadržela ochranka supermarketu a předala policii. Ve středu padl rozsudek. V jednací síni se přehrával také záznam z kamer. Chlapec s batohem plným salámů odešel z obchodu předním vchodem, aby nemusel okolo pokladem.

„Viděl jsem to ale na kamerách, chytli jsme ho pak venku," popisoval zástupce vedoucího prodejny na chodbě soudu novinářům už v předešlých termínech soudního líčení. Bezpečnostní služba poté zadržela v obchodě i dotyčnou ženu ze Seredi.

Ilustrační foto.
Už patnáctkrát ho soud poslal za mříže kvůli krádežím, a stále to nestačí

soudní síni neobstálo ani tvrzení Slovenky, že se se svým synovcem ten den náhodou potkala, a to přímo v obchodě. Jak uvedl soudce Miroslav Čapek, půjčila si ho na to od své sestry. To nepřímo potvrdil i zástupce vedoucího prodejny. Chlapec totiž podle něj se svou tetou na krádeži v obchodě vědomě spolupracoval.

„Dostala osmnáctiměsíční trest odnětí svobody a k tomu pětileté vyhoštění z České republiky," potvrdil Deníku soudce Miroslav Čapek. Odcizené salámy měly hodnotu tři sta korun.

SCHOVÁVALA JI MATKA

Policie i tak celou krádež neposuzovala pouze jako přestupek, ale jako trestný čin. Slovenka totiž už v minulosti měla čtyřikrát co dočinění se soudem a vězením. Rozhodnutí soudu ještě není pravomocné, žena se proti rozsudku odvolala.

Věděla, co udělala. Proto k soudu nechtěla. Jak uvedl soudce Čapek, schovávala se pomocí své matky. Nakonec skončila ve vazbě, odkud ji do jednací síně přivedla ostraha věznice. Učila dítě krást, a to i přesto, že je v podmínce.

Případy, kdy děti kradou, mají v policejních statistikách sice mizivé procento, nicméně stávají se. Na jeden takový případ si vzpomíná ředitel teplických strážníků. Kdysi řešili případ, kdy rodiče posílali krást své děti čokolády. „Přesně věděli, do kolika peněz jim to projde," zmiňuje Michal Chrdle.

Ilustrační foto.
Zloděj ukradl batoh bez dozoru