Není známa přesná příčina vzniku RS, mnohé však víme o jejím účinku na funkci imunitního systému, který může být eventuální příčinou nemoci. Při RS je poškozován ochranný myelin pokrývající nervová vlákna, to způsobuje poškození pochvy nervových vláken i vláken samotných. Poškozená nervová vlákna přestávají správně přenášet signály v nervovém systému. To vede ke vzniku příznaků RS – např. ztrátě hybnosti dolních a horních končetin, inkontinenci, ztrátě či poruchám zraku, řeči, únavě, poruchám stability apod.

V České republice je evidováno zhruba 19 000 pacientů s tímto onemocněním. V souvislosti se „sklerózou" panuje mýtus, že se toto onemocnění týká především starších lidí, opak je však pravdou, roztroušená skleróza je onemocnění, které postihuje nejčastěji lidi ve věkovém rozmezí 20-40 let, početnější skupinou s tímto onemocnění jsou ženy, které se musejí s nemocí vyrovnávat dvakrát častěji než muži. Dalším omylem je domněnka, že hlavním projevem sklerózy je zapomínání. Sklerózou se míní jizvy, plaky či léze na mozku a míše.

Nejčastější příznaky RS:
Neurologické příznaky (např. poruchy citlivosti, brnění, poruchy chůze a síly končetin, ztuhlost svalů a bezděčné svalové stahy, poruchy koordinace, závratě, poruchy paměti, obtíže při soustředění, anebo řešení problémů, únava, bolest), Urogenitální příznaky (např. potíže s močením, porucha sexuálních funkcí). Psychické příznaky (např. emoční změny, kolísání nálad, deprese).
Pokud výše uvedené příznaky trvají více než 24 hodin, měl by být kontaktován praktický lékař, který by měl pacienta odeslat k neurologovi na stanovení diagnózy (pokud se jedná o první příznak) nebo k léčbě akutního zhoršení (ataky) kortikosteroidy, pokud je onemocnění již známo.
Více informací na: www.rskompas.cz