„Z připraveného programu si vybere určitě každý. Na seznamu jsou dechové, rockové, jazzové i folkové kapely. Prostor dostanou i místní hudební skupiny," říká ředitel Domu kultury Teplice Přemysl Šoba. Náklady na uspořádání největší kulturní akce ve městě jsou zhruba 4,5 milionu korun. Třetinu z toho pokryjí partneři a sponzoři, druhý díl tvoří poplatky od prodejců a provozovatelů atrakcí a necelým milionem přispívá město, které je pořadatelem.Ilustrační foto

Historický kontext

Letošní lázeňská sezona má tedy pořadové číslo 861. Město k tomuto údaji dospělo studiem historických pramenů. Datují se od doby, kdy královna Judita založila u teplých vod k poctě svatého Jana Křtitele klášter benediktinek. Archeologové ale v pramenech našli i keltské a římské mince, které svědčí o tom, že zdejší léčivé vody lidé využívali už mnohem dříve.

Na pěti připravených scénách vystoupí desítky kapel. Organizátoři tedy ani letos nevybočili od zažitého modelu, a ponechali stejný počet samostatných scén rozložených po městě, především v lázeňské části.

Obnova tradice

S nápadem na obnovení tradice oslav zahájení lázeňské sezony přišla před dvaceti lety parta nadšenců z místního reklamního a grafického studia. Dostali podporu radnice a započala tak novodobá tradice, která se rozrostla až do dnešních rozměrů. Dnes je organizací slavností pověřen Dům kultury Teplice.

Novodobá podoba tradiční oslavy léčebných pramenů v Teplicích se za dvacetiletou historii rozrostla v jednu z největších akcí svého druhu v celé České republice. Součástí je také mohutný ohňostroj (v sobotu ve 22:22).

Korzování v ulicích, to je Lázeňská

Během dvou dnů se v severočeském městě vystřídají tisíce turistů.

„To, jak lidé korzují ulicemi a povídající si, patří právě k hlavním motivům slavností. A je to také rozdíl od klasických hudebních festivalů, kam se jezdí cíleně na poslech hudby," uvádí primátor Teplic Jaroslav Kubera. „Já osobně to nemám při výběru, co chci vidět, jednoduché. Jsem také aktér slavností, protože je zahajuji. A večer je slavnostní setkání s partnery. Musím tedy volit z toho, na co mi zbývá čas. Ale i tak se vždy dobře pobavím," říká v rozhovoru pro Teplický deník.

Populární interpreti i doprovodný program

Poprvé v celé historii zahajovacího ceremoniálu zahraje v Teplicích skupina Mig 21 a zazpívá Ewa Farna. Na své si ale přijdou také příznivce Nedvědů, v prostoru zámku pak vystoupí například Czech Philharmonic Jazz Band.

K hvězdám večera před sobotním ohňostrojem bude patřit také skupina The Backwards.

Lázeňské oslavy na webu Deníku
Pokud nemůžete na lázeňské oslavy osobně, sledujte web Deníku. Minulý rok se velmi osvědčil přenos živého vysílání. Letos opět na našem webu nabídneme živý internetový stream z pódia na náměstí Svobody. Studio Fontána bude moderovat Martin Knol z Gama rádia. Těšit se můžete na live koncerty a i na rozhovory s hudebními celebritami, například s Ewou Farnou, nebo Alešem Brichtou či na rockery z Visacího zámku. Vše najdete na našem webu www.teplickydenik.cz, a to včetně fotografií z víkendových oslav v Teplicích.(re)

Součástí oficiálního ceremoniálu je také průvod centrem města a svěcení pramenů. Kromě hudebních vystoupení na pěti scénách je nachystán na oba dny doprovodný program.

Například na zámeckém náměstí bude dobové tržiště s ukázkami řemesel. Program bude také v Krupské ulici na pěší zóně. V sobotu dopoledne budou tradiční Velké porcelánové trhy.

„Cílem slavností je vytvořit v centru Teplic skutečnou atmosféru lázní. Na dobových fotografiích korzují dámy v šatech a muži v uniformách. A právě v setkávání a procházkách spočívá ona „lázeňskost", kterou alespoň na dva dny v roce do města vracíme," dodává za organizátory Přemysl Šoba, ředitel Domu kultury Teplice.

KOMPLETNÍ PROGRAM NAJDETE ZDE

ŽIVÉ VYSÍLÁNÍ

Zdroj: Youtube