„Oproti loňsku, kdy byla kvůli extrémnímu suchu úroda špatná, je letos brambor dostatek," potvrzuje Darina Prokůpková ze statku v Hrušovanech, který na trh dodává takzvané polepské brambory. Právě brambory pěstované v okolí vesnice Polepy na Litoměřicku jsou v regionu vyhlášené. Na pultech supermarketů je ale budete hledat marně. „Brambor máme sice dostatek, ale do supermarketů je nedodáváme. Tyto obchody mají nastavené velmi nízké výkupní ceny, které by nás neuživily," vysvětlila Darina Prokůpková s tím, že o zákazníky však nouzi nemají. Lidé si jejich brambory na uskladnění jezdí kupovat přímo na hrušovanský statek. Firma zákazníkům z Litoměřic a okolí, kteří si objednají více než pět kilo brambor, nabízí také rozvoz zdarma až do domu. „O tuto službu však není takový zájem," poznamenala Prokůpková.

Na severu Čech jsou i další statky kde se dají koupit brambory přímo od pěstitele. Nabízí je například Zahrada Svádov nedaleko Ústí nad Labem, kde brambory pěstují na pětihektarové ploše. Webové stránky farmy však aktuálně hlásí, že pro letošní rok mají brambory již vyprodané. Brambory k zimnímu uskladnění nabízí i bramborárna Šanca v Teplicích nebo velkoobchod v litvínovské ulici U Zámeckého parku. V Libereckém kraji celoročně české brambory prodává například firma Lenky Zoubkové z liberecké městské části Krásná Studánka. Dalšího prodejce najdete i ve Čtveříně nedaleko Turnova.

ZNOVU OBJEVENÉ SAMOSBĚRY

V posledních letech znovu získávají popularitu i samosběry brambor. Výhodou je samozřejmě nižší cena za vlastnoručně nasbíranou plodinu, která se pohybuje okolo pěti korun za kilogram. Zájemci o samosběr si na pole s sebou musí obvykle vzít vlastní nádoby či pytle, do kterých brambory ukládají.

I když jsou na samosběry brambor vyhlášené především východní Čechy, společnosti, které ho nabízejí, se nacházejí i na severu. V Libereckém kraji ho letos tradičně nabízela například firma ZEOS Lomnice. Zájemci si na pozemcích u Nové Vsi nad Popelkou na Semilsku mohli v září sami nasbírat brambory přímo z pole. Za každý odnesený kilogram zaplatili 9 korun.