VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Červi na talíři? To je jídlo budoucnosti, říká Láďa Pertl

Hradiště (okres Teplice) - Smažení červi se zeleninovým salátem, kobylky na česneku a další hmyzí pochoutky se těší čím dál větší oblibě. Připravit je umí i kuchařský mistr z Teplicka Ladislav Pertl. Lahůdka původem z Asie má zřejmě velký potenciál, hmyz se snadno upravuje a lehce konzumuje. Ve větším uplatnění této potraviny v české gastronomii zatím brání předpisy.

14.6.2016
SDÍLEJ:

RADEK VYSKOČIL, LADISLAV PERTL. Dva kamarádi chovatel a kuchař a jejich příprava netradičního jídla na zahradě v Hradišti.Foto: L. Zavoral ČTK

Ochutnat moučného červa je pro řadu lidí hlavně otázka odvahy. Pohled na kroutící se stvoření a skákající hmyz může strávníka odradit. „Často pomůže sklenička nějakého alkoholu, chce to najít odvahu vyzkoušet prvního červa, pak už člověk pozná, že to je vlastně dobrá lehká strava," popsal Pertl, který je učitelem odborného výcviku teplické hotelové školy.

Chuť má červ podle toho, jak ho kuchař dochutí. „Používáme kari, bylinky, česnek a sojovou omáčku. Výborní jsou červi se salátem nebo s grilovanou zeleninou je to opravdu senzační," vyzdvihl Pertl, jenž vidí v této potravině budoucnost. „Je to lehké jídlo, které si člověk může připravit doma, stačí lehce osmažit nebo ogrilovat. Červ je plný proteinů, hodí se i pro vyznavače štíhlé linie," podotkl kuchař.

Hmyz lze připravit i na sladko. „Zkoušeli jsme čokoládu, a to červa dovnitř nebo jen kobylku na ozdobu. Lidi se nejdřív bojí, ale když ochutnají, má to velký ohlas. Už jsme zažili, že si pán nabral červy do hlubokého talíře a mohutně nabíral lžící," popsal Pertl, kterému červy, kobylky a šváby dodává kamarád chovatel Radek Vyskočil.

Zatímco červ se přestane kroutit při restování, kobylku nebo švába je nutné před přípravou zmrazit, aby z pánvičky potrava nevyskočila. „Doporučujeme také vařit venku, protože určitě není dobré, když se hmyz pak doma rozuteče," řekl Vyskočil, který má na statku 17.000 přepravek s červy.

Hmyz se zatím v Česku chová pouze jako krmivo. „Legislativa neumožňuje prodávat červy jako potravinu, to bude možné až od roku 2018. Pak, myslím, že do gastronomie hmyz pronikne s velkou razancí," uvedl Vyskočil.

Červ je vlastně larva potemníka moučného, což je brouk, jenž naklade vajíčka, z nichž se vylíhnou larvy. „Pak trvá asi dva a půl měsíce, než se zakuklí. V té době je oddělujeme," popsal chovatel Radek Vyskočil, který se musí o červy starat prakticky denně.

Zatím je prodává do zverimexů jako krmivo hlavně pro zvířata v teráriích nebo pro ptáky. Do budoucna by je rád dodával i do restaurací, které budou mít odvahu zařadit do jídelníčku hmyzí pochoutku. (čtk)

-----------------

Ladislav Pertl vystudoval teplickou hotelovou školu obor kuchař.

„Zde jsem měl jeden velký vzor už od prváku, a to pana Míčka šéfkuchaře z Beethovenu. Moc jsem si přál být, jako on. Dá se říci, že jsem šel v jeho šlépějích. Udělal jsem si nástavbu v Litoměřicích a pak doplňující pedagogické studium," říká.

„Prošel jsem si několik kuchařských praxí v pizzerii v Dubí a ve sklárně v Chudeřicích. Před šesti lety přišla nabídka ze strany hotelové školy a tu jsem nemohl odmítnout."

Má za sebou například také stáž s michelinským šéfkuchařem Romanem Paulusem. Byla a stále je velkou motivací a hnacím motorem do budoucna." Zdroj: Deník.cz

Autor: Redakce

14.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Havárie ultralightu. Ilustrační foto:
AKTUALIZUJEME

"Bolí mě záda." Pád ultralightu nedaleko letiště Pohoří pilot přežil

První závod letošního ročníku Evropského poháru obřích akrobatů EAC.
22

FOTO: Vrcholem Evropského poháru obřích akrobatů byly tajné sestavy

Sezonní tahák: Oceloví oři i salonní vůz barona Rothschilda

Chomutov - Železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově bude poprvé přístupný od června do začátku října.

FOTO: Na Lázeňské se o víkendu bavily tisíce lidí

Teplice - Zahájení 863. lázeňské sezony přilákalo o víkendu do Teplic tisíce lidí, stovky účinkujících a stánkařů.

Na Lázeňském poháru se sešlo několik národností z devíti zemí

Teplice -  Hřiště v areálu Gymnázia Teplice zažilo v rámci Lázeňské 2017 netradiční fotbalový turnaj. Kromě sportovních výkonů se také ochutnávaly speciality z různých koutů světa. 

FOTO: Trnovany v Modlanech jednobrankový náskok neubránily

Modlany - Trnovanská Hvězda v zápase okresního přeboru po první půli vedla v Modlanech 1:0 díky gólu Pernera. Vedení ale neudržela.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies