Tradiční vánoční výstavu pořádalo už druhý víkend město Osek a Informační a turistické centrum Osek.

Vůně jehličí a něčeho na zahřátí se mísila se sladkou vůní perníčků a skořicového cukroví z listového těsta. „Pojďte ochutnat škvarkové placky, jsou ještě teplé,“ vítala nás vedoucí infocentra Jana Máčková. Byly vynikající jako všechno, co tu návštěvníkům na ochutnání připravují, a tak jsem si pro vás opsala recept.

„Dnes je to pohoda, minulý víkend to bylo mnohem horší. Bylo hrozné počasí, všude bláto a k tomu praskla voda, takže se tři dny vozila balená. Když se vaří, peče a je potřeba mýt nádobí, je to složité. Naštěstí nám pomohli přátelé. I tak se ale na výstavě vystřídalo na pět stovek lidí. Tento víkend jich bude nejméně stejný počet,“ svěřila se v sobotu odpoledne Jana Máčková.

Návštěvníci obdivovali pletení a zdobení adventních věnců, vánočních ozdob, zdobení perníčků, výstavu proutěných výrobků, řezbáře, paličkářku, na odbyt šly i výrobky Arkádie a DDM Osek.

ŠKVARKOVÉ PLACKY

Suroviny:

25 dkg hladké mouky, 15 dkg polohrubé mouky, ½ kostky droždí (musíme udělat kvásek), nebo ½ pytlíku sušeného droždí, 2 žloutky, 1 lžička cukru, 200 ml mléka, 20 dkg škvarků, sůl podle chuti, vejce na potření

Postup:

Všechno mimo škvarků zpracujeme a necháme alespoň 1 hodinu kynout na teplém místě. Po vykynutí zpracujeme rozsekané škvarky, vyválíme na plát 1 cm a vykrájíme kolečka. Dáme na pečící papír (vyjde 1 plech) a pomažeme vajíčkem. Můžeme posypat kmínem nebo seznamem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.