Malá skříňka, která dokáže zázraky. Řeč je o externím defibrilátoru. Strážníci na Teplicku s ním už zachránili nespočet životů.

OD DUBNA 2011

„Hlídka je u nahlášené události většinou dřív než záchranáři. Pokud si to situace žádá, tak defibrilátor strážníci použijí. Jednou ročně jsou přeškolování z první pomoci," řekl velitel Městské policie Dubí Tomáš Pykal.

Městská policie v Dubí patří k nejlepším v záchraně lidských životů pomocí automatického externího defibrilátoru. Dubí a například i Krupka či Bílina jsou součástí projektu Zdravotnické záchranné služby Ústecký kraje, který je zaměřený na plošné zpřístupnění časné defibrilace. Projekt běží od dubna 2011.

V Krupce spustili unikátní systém, který zkrátí dojezd záchranky.
FOTO: Krupka propojila strážníky se záchrankou. Jako první v kraji

„Nejprve jsme používali náš přístroj, ale pak jsme dostali od záchranné služby defibrilátor lifepak. Ten je plně kompatibilní s přístroji záchranářů, takže definitivně odpadlo přendavání nálepek, které se musí přichytit na hrudník člověka," dodal Pykal.

V Dubí plně automatický defibrilátor strážníci použijí v průměru desetkrát za rok. Dobré zkušenosti s přístrojem mají i v Duchcově. Několik let byl defibrilátor u místních hasičů, ale pak radnice rozhodla o jeho přestěhování do auta městské policie.

ZACHRÁNILI SENIORA

„Slouží nonstop 365 dní v roce. Většinou jsou u události včetně těch, kde jde ze zdravotních důvodů o život, jako první. Využitelnost přístroje je tak větší," vysvětlil starosta Duchcova Zbyněk Šimbera.

Nedávno strážníci v Duchcově pomohli zachránit život 84letého muže.

„V odpoledních hodinách jsme byli telefonicky požádáni záchrankou o poskytnutí defibrilátoru muži v ulici Horská cesta. Údajně se u něho vyskytly vážné zdravotní problémy. Strážníci byli na místě rychle, poskytli muži první pomoc a do příjezdu záchranné služby sledovala jeho zdravotní stav," řekl velitel MP Duchcov Josef Hulín. Muž byl následně hospitalizován v nemocnici.

Náhlá zástava srdce může postihnout kohokoliv, kdekoliv a kdykoliv, a často se tak stane bez jakéhokoliv varování. Náhlou zástavu srdce přežije pouze méně než pět procent postižených. U člověka, který nedýchá a je v bezvědomí dochází ke snížení naděje na záchranu každou minutou až o 10 procent.

Defibrilátory používají strážníci i v jiných městech Ústeckého kraje například ve Varnsdorfu. I tady se podařilo strážníkům zachránit již několik lidských životů. Naopak v Děčíně ho strážníci dosud nemají.

Oficiální předání bytu rodině handicapované Terezky.
Handicapovanou Terezku rodiče už nemusí nosit do sedmého patra